НОВИНИ

Русия отново атакува украински енергийни обекти

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 27.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Енергийните обекти на Украйна отново се превърнаха в мишени на руските атаки. През изминалата нощ са нанесени удари в три украински области. Властите в Киев съобщиха, че има щети по енергийната инфраструктура и е ранен един работник.

Украйна отново осъмна с вой на сирени. С бомбардировачи ТУ-95 и с ракети Кинжал Русия удари в три посоки. Атакува в района на Днипро, на Лвов и в Ивано-Франковска област. Ударени са най-малко четири ТЕЦ-а. От средата на март енергийните обекти на Украйна са основна мишена на руските атаки. Украинските власти съобщиха, че от началото на войната са загубили 80 процента от енергията, произвеждана в топлоелектрическите централи.

Противовъздушната отбрана на Украйна е в трагично състояние, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той призова да се прекратят дискусиите и да се вземат решения, защото бавенето отнема човешки животи.

С обещаната от Вашингтон нова военна помощ в размер от 6 милиарда долара Украйна ще получи боеприпаси и ракети за противовъздушната отбрана Пейтритът. Системи за изстрелване на ракетите, обаче, няма да бъдат изпратени на Киев. Американският министър на отбраната Лойд Остин призова "системите Петриът" да не се приоритизират, защото Киев се нуждае и от друго оръжие.

"Украйна е във война и все още показва невероятни умения, смелост и издръжливост. Коалицията продължава да е силна", каза Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Русия, обаче, продължава да увеличава местното производство на оръжие. Продължават и оръжейните доставки на Северна Корея и Иран за Москва, предупредиха от Пентагона.

"Подкрепата за Украйна не е само подкрепа за Украйна. С усилията си да помогнем на Киев ние даваме примери. Ако Русия победи, последиците ще се усетят и извън границите на Украйна и има рискове от ескалация", обясни ген. Чарлз Браун, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

Според Института за изследване на войната американската военна помощ за Украйна едва ли скоро ще промени хода на военните действия. Украйна първо ще трябва да стабилизира сегашните си позиции на фронта и да спре руското настъпление. От Института предупреждават за опасността от нова руска офанзива, която може да започне още през юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 27.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 27.04.2024 г., 12:20 ч.
Шоколадови талисмани за Олимпиадата в Париж
Шоколадови талисмани за Олимпиадата в Париж