НОВИНИ

Русия разхлабва мерките на фона на увеличаването на заразените с коронавирус (Обобщение)

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:26, 12.05.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Русия зае второ място в света след Съединените щати по брой на отчетени заразени с коронавируса. Потвърдени са над 232 хиляди души. Сред тях от днес са прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков и неговата съпруга олмипийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка. Двамата са в болница.

Петима души загинаха при пожар в реанимация на болница в Санкт Петербург. В същото време в страната започва поетапна отмяна на ограниченията.

С разхлабването на мерките Москва се оживи. Възобнови се работата на строежите и в заводите. Изолацията на гражданите остава в сила до края на май. По нареждане на кмета Сергей Собянин носенето на маски и ръкавици в градския транспорт и на обществени места вече е задължително.

Ограниченията ще се отменят по решение на губернаторите на регионите, в зависимост от обстановката. Президентът Путин подчерта, че те ще носят лична отговорност за действията си. Неговото решение за облекчаване на мерките изненадва в момент, когато броят на заразените скочи. Има обаче коментари, че това може да се дължи на по-масовото тестване.

Заразеният прессекретар на Путин Дмитрий Песков е приет в болница. От COVID-19 заболяха двама руски министри и премиерът Михаил Мишустин.

Запалване на респиратор е сред версиите за пожара в болница в Санкт Петербург, където загинаха петима души.

Павел Данилов - районен прокурор в Санкт Петербург: Те са пациенти в реанимацията, където е станал пожарът, и са болни от COVID-19.

Респираторите са претоварени, казва източник, цитиран от "Интерфакс". На 9 май такъв апарат причини пожар и смъртта на пациентка в московска болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще работят къщите за гости, малките хотели и хижите?
Как ще работят къщите за гости, малките хотели и хижите?
Санкция за фирмата и проблеми за шофьорите след некачествен ремонт на бул. Дондуков
Санкция за фирмата и проблеми за шофьорите след некачествен ремонт на бул. Дондуков