НОВИНИ

Руски бомбардировачи над Черно море. Наши изтребители ги ескортират

руски бомбардировачи черно море наши изтребители ескортират
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:00, 21.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Румънските ВВС са съпроводили във вторник четири руски самолета, които са прелетели над Черно море, близо до въздушното пространство на НАТО.

Представителят на Министерството на националната отбрана на страната Константин Спину информира за това румънската агенция "Аджерпрес".

"Румънски, български и турски военновъздушни сили изпълниха задачата на военна полиция вчера, когато четири руски самолета са се приближили близо до въздушното пространство на НАТО. Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, а са останали през цялото време в международното въздушно пространство", каза той.

Представителят на Министерството на отбраната заяви още, че руските самолети са навлезли в зоната, където страните имат право да изискват самолетите да се идентифицират, а задачата на военна полиция се е изпълнявала под командването на НАТО.

"Командването на НАТО, в зависимост от траекторията на полета, решава кои самолети, изпълняващи задачи от типа на военна полиция, могат да летят във въздуха", каза той.

Два румънски МиГ-21 са ескортирали руските самолети, докато не са напуснали румънската патрулна зона, след това са били пресрещнати от български МиГ-29 и на края са били ескортирани от два турски Ф-16.

В тази връзка пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия съобщи, че два бомбардировача Ту-22М3 на руските военновъздушни сили са изпълнили планиран полет на 19 май над неутралните води на Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пик на поленовите алергии в Пловдив
Пик на поленовите алергии в Пловдив
Над 5 милиона заразени с COVID-19 по света, новото огнище е Латинска Америка
Над 5 милиона заразени с COVID-19 по света, новото огнище е Латинска Америка