НОВИНИ

Руските власти обвиниха Украйна за нападението с дронове срещу Москва, Киев отрече

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:25, 30.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Войната в Украйна - нападения с дронове както в Киев, така и в Москва. За 17-и път от началото на месеца украинската столица беше атакувана. Съобщава се за поне един загинал и няколко ранени. Тази сутрин жилищен блок в руската столица беше ударен от дрон. Няма жертви и пострадали. Руските власти обвиниха Украйна за нападението, но Киев отрече.

3:00 часа сутринта, Киев. За 17-и път от началото на месеца украинската столица е атакувана от руските сили.

31 ирански дрона "Шахед" са изстреляни срещу града. Украинските ПВО системи са свалили 29 от тях.

Другите два дрона са поразили квартали в покрайнините. Съобщава се за жертви и разрушения. Жилищен блок в Голосеевски район е ударен от снаряд. Избухналият пожар унищожава горните два етажа. Загинал е най-малко един човек. Хората са призовани да се укрият в убежища.

От украинската военна администрация съобщават, че сутрешното нападение в Киев е било най-мащабното от трите за изминалото денонощие. Удари са идвали от различни посоки, на няколко вълни.

Промяна в стила на нападенията имаше вчера, когато за първи път от много време ударите станаха посред бял ден.

Атака с дронове и срещу Москва - първо нападение в руската столица, при което има поражения. Преди седмици атака с безпилотни самолети беше извършена срещу Кремъл. Кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи, че са нанесени незначителни щети на няколко сгради, но няма пострадали. Руски медии съобщават за свалени между 4 и 10 дрона. Обитателите на няколко блока бяха евакуирани за кратко.

Руското министерство на отбраната обвини Киев за ударите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Путин е уведовемен за нападението и допълни, че няма представа откъде е дошла атаката.

Съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк заяви, че Украйна наблюдава случващото се в Москва със задоволство и прогнозира, че тези нападения ще се случват все по-често, но отрече украинските сили да стоят зад атаката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След случая с барикадиралите се пътници: Компанията се извини за причиненото неудобство
След случая с барикадиралите се пътници: Компанията се извини за причиненото неудобство
Георги Кабаков ще ръководи мача между Арда и Славия
Георги Кабаков ще ръководи мача между Арда и Славия