НОВИНИ

Войната в Украйна: Русия съобщи за свален украински военен самолет, военните цели на Москва се разширяват

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:38, 21.07.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Европа
Слушай новината

Руското министерство на отбраната съобщи, че е свален украински военен самолет Су-25 близо до Краматорск в източна Украйна. Ройтерс уточнява, че за момента няма независимо потвърждение на новината, нито реакция от Киев.

Военните цели на Русия вече не се ограничават само до Донбас, но обхващат и други територии на Запад. Това заяви снощи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за местни медии.

Това е първото потвърждение от страна на Москва за реалните намерения на президента Путин в Украйна. От Вашингтон заявиха, че не са изненадани и че сегашната инвазия следва сценарий, сходен до този преди анексирането на Крим.

Пет месеца след началото на войната в Украйна, Русия за първи път признава, че т.нар. ѝ "специална военна операция" не се ограничава само до Донбас, както се твърдеше в началото. Пред руски медии външният министър Сергей Лавров заяви, че географията на терен се е е променила от март, когато Москва беше фокусирана върху източните райони Донецк и Луганск, и сега вече руската армия ще продължава с офанзивата си на запад към Херсон и Запорожие.

"Не можем да позволим в частта от Украйна, която ще е контролирана от Зеленски или негов заместник, да се намират въоръжения, които създават пряка заплаха за нашата територия и за републиките, обявили независимост или изразили желание сами да определят своето бъдеще", казва Лавров.

Руският външен министър предупреди, че ако Западът продължава да снабдява Киев с далекобойни оръжия, географските цели на Русия ще претърпят допълнителна промяна. По въпроса за мирните преговори с Киев, Лавров заяви, че не вижда никакъв смисъл в настоящата ситуация. Малко по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, обаче, коментира, че врата за преговори остава отворена.

От Пентагона заявиха, че не са изненадани от думите на Лавров и че още в седмиците преди началото на войната, Вашингтон е предупреждавал, че амбициите на Владимир Путин са да завладее голяма част от територията на Украйна.

"Путин многократно е заявявал, че т.нар. "операция" ще бъде фокусирана върху Донбас. Но действията му показваха друго и ние подозирахме, всъщност ние знаехме, че има по-големи амбиции. А сега Лавров потвърди това и никой не е изненадан, освен може би руските граждани, които Путин лъже през цялото време", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Междувременно, директорът на ЦРУ Робърт Бърнс опроверга тиражираните през последните месеци твърдения, че руският президент е болен. Според него, няма никакви индикации, че 70-годишният Владимир Путин е с влошено здраве.

По данни на ЦРУ от началото на войната в Украйна са загинали около 15 000 руски войници, а 45 000 са ранени. Смята се, че жертвите от страна на украинските сили, са по-малко.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Избори сега са удобни за ГЕРБ, но са катастрофа за държавата
Бойко Борисов: Избори сега са удобни за ГЕРБ, но са катастрофа за държавата
Окончателно: Делото за катастрофата край Своге беше върнато на прокуратурата
Окончателно: Делото за катастрофата край Своге беше върнато на прокуратурата