НОВИНИ

РЗИ-София: Очаква се патоанатомична диагноза на починалото дете с менингит

рзи софия очаква патоанатомична диагноза починалото дете менингит
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 02.12.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Това съобщават от РЗИ-София.

Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“.

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика.

Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съгласно Наредба № 6/09.07.2019 г. за реда и условията за диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

Стойчо Кацаров за починалото от менингит дете: Всички лечебни заведения ще бъдат

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално. Столичната РЗИ изказва съболезнования на близките на починалото дете!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Правителството създаде криза в образованието
ГЕРБ: Правителството създаде криза в образованието
Радев пред Щайнмайер: РСМ следва да покаже европейска зрялост
Радев пред Щайнмайер: РСМ следва да покаже европейска зрялост