НОВИНИ

С 30 дни се удължава срокът за плащане на сметките за ток (Обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 30.04.2020 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Бизнес

От 20 на 30 дни се удължава срокът за плащане на сметките за ток на домакинствата, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Дали обаче има потребители със спряно електричество заради неплатени сметки? Какво е финансовото състоянието на електроенергийната система и ще има ли разсрочване и на фактурите и за парното?

В Закона с мерките при извънредно положение беше заложено отсрочване на сметките за бита до 20 дни. Оказва се обаче, че по-голяма част от българите предпочитат да се разплатят с ЕРП-тата навреме. Няма проблем и с разплащанията между самите енергийни дружества и НЕК.

Въпреки това днес министърът на енергетиката удължи срокът за покриване заплащане на битовите сметки на 30 дни. Теменужка Петкова увери, че от началото на извънредното положение досега няма абонат със спряно захранване.

Отлагане на сметките за парно обаче не се предвижда. Въпросът сега е с колко ще поевтинеят фактурите ни за изминалия отоплителен сезон, след като стана ясно, че 8 месеца топлофикациите не са отчели във фактурите понижението на природния газ с 40%.

70% от домакинствата са платили фактурите си за ток навреме и не са се възползвали от удължения срок за погасяване на задълженията към енергийните доставчици, обясни Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "26% са всъщност плащания , които хората са извършили в рамките на удължения срок вместо 10-20 дни. Има абонати, които са предпочели да отсрочат фактурите си за ток. Подписани са над 10 хил. и 500 споразумения за този период от време, индивидуални споразумения с битови потребители, свързани с разсрочване на техни плащания.Няма нито един битов клиент, който да му е спряно захранването поради неплащане.

Петкова увери, че няма забавяне на разплащанията между енергийните предприятия, поради което може да се удължи срокът на плащане на битовите сметки.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Финансовата система на енергетиката, в част "електроенергетика" е стабилна. И на тази база, с моя заповед, от днес срокът, свързан с възможността плащане на сметките от страна на битовите потребители се удължава, като от 20 този срок става на 30 дни. От друга страна, дава възможност на потребителите да имат една равномерност на плащанията си. А не да стигаме до ситуация, в която да се съберат няколко сметки за плащане наведнъж . И това да затрудни всяко едно домакинство.

Електроснабдителните дружества смятат, че няма да имат проблеми с удължаване на сроковете.

Петър Костадинов - директор "Комуникации" - ЕVN: Във фактурите ще бъдат посочени съответните дати. Тези фактури, които сега започват да излизат от днес за утре ще бъдат със съответния срок. Това важи за времето на извънредното положение. Събираемостта не е същата, каквато е била в обичайно положение, но ние имаме 10% увеличение на безкасовите плащания- т.е. онлайн.

Петя Попова - директор "Комуникации" - "Енерго-Про": Ако клиентите имат възможност, е добре да заплащат регулярно сметките си, за да няма натрупване на по-големи от обичайните суми, особено след прекратяване на извънредното положение. Енерго-Про осигурява възможност за разсрочване на сметките за консумиране на електроенергия на всички свои клиенти, които са в затруднено положение, включително и за битовите. И предлагаме индивидуална схема за изплащане на дължимите суми в зависимост от конкретния случай.

Първолета Митева - старши експерт "Връзки с обществеността" на ЧЕЗ: Средно на месец 307 хил. клиенти на нашето дружество се възползват от предлаганите начини за безкасово плащане, които дават на клиентите и достатъчно сигурност. Над 25% от клиентите на дружеството вече предпочетоха да получават месечните си фактури за ел. енергия онлайн.

Енергийният министър заяви, че не се предвижда отлагане на сметките за парно. До дни КЕВР трябва да посочи, с колко ще преизчисли фактурите ни за отминалия отоплителен сезон, заради поевтиняването на газа с 40 %.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Хората трябва да бъдат спокойни, че на база на това перизчисление тази разлика ще бъде взета предвид и ще им бъде приспадната.

Заради епидемията се отлага излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, което трябваше да се случи на 1-ви юли.

Утре на закрито заседание КЕВР ше вземе окончателно решение каква ще бъде цената на природния газ за месец май и също така каква ще бъде цената на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите на синьо гориво, и каква ще бъде цената на топлата вода, тъй като отоплителният сезон вече приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийска дъга
Софийска дъга
Почти 80% от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет
Почти 80% от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет