НОВИНИ

Сачева: Би било безотговорно да подпишем споразумение само с няколко физически лица

сачева било безотговорно подпишем споразумение няколко физически лица
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 06.03.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

В известна степен би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд.

Това заяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод протестиращите медицински сестри и усложненаната ситуация днес.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Ние съзнаваме това, уважаваме професията и исканията на медицинските сестри и правим всичко възможно за да увеличаваме тяхното възнаграждение и да правим така, че техните условия на труд да бъдат добри не само в лечебните заведения - знаете, че медицински сестри има и в образованието, в детските градини, в яслите, в социалните услуги. И ние не можем да слушаме само гласовете на медицинските сестри, които са в здравеопазването. Ние трябва да се съобразим с интересите на всички.

Една съществена част от споразумението е свързана с това да се направи договаряне по отношение на заплащането и по отношение на условията на труд, каза още Сачева.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Колегата Начева вече каза, че ние считаме тези искания на първо място за политически, защото те искат цялостна промяна на модела на здравеопазване в момента. Нещо, което няма как да се получи по този начин. На второ място, когато говорим за условия за труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемент от колективното предоговаряне. Знаете, че има споразумения, които се подписват съответно със синдикати, с работодателски организации. Това, на което сме готови, е да започнем разговори за това колективното трудово договаряне в сферата на здравеопазването да се разпрострира до всички лечебни заведения, но това решение не може да бъде взето еднолично от правителството, това отново трябва да бъде в разговори с преговори със законните представители, които представляват съответните медицински съсловия и след като бъде прието и в тристранния съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случай на коронавирус в Сърбия
Първи случай на коронавирус в Сърбия
Томислав Дончев: Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето
Томислав Дончев: Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето