НОВИНИ

Съдилищата поетапно ще започнат работа

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:20, 12.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

След дълго прекъсване заради извънредното положение, съдилищата в страната поетапно ще започнат работа. Но трябва да въведат и спазват поредица от мерки за безопасност. Те бяха гласувани по време на продължително заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Нова организация на работа, прецизна дезинфекция и носене на предпазни средства са част от мерките, одобрени след бурни дебати.

След 13 май работещите в съдилищата и участниците в делата ще влизат в сградите през различни входове. Няма да бъдат допускани лица, видимо проявяващи симптоми. Хората в сградата ще трябва да спазват социална дистанция и задължително да носят маски и ръкавици. По възможност, документи ще се приемат само на едно гише. Журналисти все още няма да бъдат допускани на делата. Препоръчва се гражданите по възможност да използват електронните услуги.

Боян Мандалинчев - представляващ ВСС: Всички онези мерки, които след отмяната на извънредното положение трябва да приведат в някаква готовност съдебната система.

Мерките разделиха Съдийската колегия на два лагера - привърженици на по-строги и на по-либерални мерки. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обяви срещу предложението за едночасово прекъсване на работата в деловодствата за дезинфекция. Според него по този начин се създават предпоставки за струпвания на хора.

Лозан Панов - председател на ВКС: Затова по-добре да го направим гъвкаво, да има обслужване през целия процес, а самото почистване, то постоянно се случва.

От Съдийската колегия изразиха надежда, че няма да има масово насрочване на дела, за да могат да се спазят изискванията.

Боян Мандалинчев - представляващ ВСС: И поради това се препоръчва да започне поетапно насрочване на делата, по възможност съобразно капацитета на съдебната сграда и съдебните зали и числеността, която има на служители и магистрати, да се насрочат делата така, че да не се струпват едновременно.

Съдийската колегия препоръчва в квартали и градове с концентрация на болни, призовкарите да не връчват съдебни книжа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкция за фирмата и проблеми за шофьорите след некачествен ремонт на бул. Дондуков
Санкция за фирмата и проблеми за шофьорите след некачествен ремонт на бул. Дондуков
30 медици с молби за напускане в болницата във Видин
30 медици с молби за напускане в болницата във Видин