НОВИНИ

Сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия на протестите в Минеаполис

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:56, 29.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Трета нощ на протести в американския град Минеаполис. Причината - смъртта на 46 годишен невъоръжен, чернокож мъж при задържането му от полицията. Размирици имаше и в столицата на щата Минесота - Сейнт Пол.

Разбити и ограбени са близо 170 обекта в града. Инцидентът провокира демонстрации в знак на съпричастност и в други градове - Лос Анджелис, Чикаго и Мемфис.

Остра реакция предизвика полицейски арест в пряк ефир на чернокож репортер на Си Ен Ен с мотива, че не са се подчинили на полицейски указания. Час по-късно екипът беше освободен и получи извинение от губернатора на щата Минесота.

Кметът на Минеаполис беше категоричен, че поведението на демонстрантите е недопустимо.

Джейкъб Фрей, кмет на Минеаполис: Има много болка и гняв в нашия град в момента - разбирам го, целият град е наясно. Но всичко това, което виждаме през изминалите дни и часове - нападения и грабежи, това е неприемливо! Нашата общност не може и няма да толерира подобно поведение!

Семейството на починалия Флойд настоява на четиримата полицаи, участвали в инцидента с него, да им бъдат повдигнати обвинения за убийство.

В поредица от туитове президентът Доналд Тръмп призова Националната гвардия да поеме контрол и обвини кмета, че не успява да овладее ситуацията. Написа още, че когато започнат грабежите, започва и да се стреля. Постът му обаче беше скрит от администраторите с мотива, че нарушава правилата на Туитър.

Случаите на полицейска бруталност срещу чернокожи в САЩ се увеличават през последните години. Особено след драстичния случай с оправдателната присъда на полицай, застрелял 17-годишния Трейвън Мартин през 2012 г. във Флорида. Подобни инциденти неизменно предизвикват мащабни протести в различни щати, но не водят до законови или социални промени.

От проява на расизъм, заради употребата на език на омразата най-високо ниво, през тенденциозно провокирани размирици до обяснения за недостатъчен брой и екипировка на полицаите са част от интерпретациите за случилото се в Минеаполис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ла Лига почва с дерби от 11 юни
Ла Лига почва с дерби от 11 юни
Алекс Лазаров: Цял живот ще помня мачовете на двойки с Гришо
Алекс Лазаров: Цял живот ще помня мачовете на двойки с Гришо