НОВИНИ

Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 25.05.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

17 плажа по родното Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги.

"Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от 1 лев до 5 лева", обясни в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова.

С нулеви цени ще са плажовете: "Каваци-Юг" и "Каваци-Север", "Елените", ММЦ Приморско, Царево-Централен, Ахелой, Обзор-Юг...

В Златни пясъци, например, цените ще са от 2 лева. В Слънчев бряг навсякъде цените ще бъдат от 4 лева. В Албена цените ще са от 1 лев, пресметня тя.

Министърът обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв.

До 30 май Ангелкова обясни, че ще изпрати уведомление до концесионерите, на базата на техните предложения, за реципрочното намаление на таксите им.

Николай Димитров стопанисва малък плаж край Бургас. Той е сред концесионерите, които нямат финансовата възможност за пуснат чадърите и шезлонгите напълно безплатно. Намалява ги наполовина и очаква от министерството обещаното опрощаване от наема.

Николай Димитров, концесионер на плаж: "50%, ако намалим стойността на чадъра и шезлонга, те да ни намалят 50 процента от наема, което е резонно, защото иначе няма как да се случи".

Симеон Цветков, концесионер на Северния плаж в Бургас: "Със сигурност ще претърпим загуби. Тук не става въпрос този сезона да има печалба или загуби. Става въпрос загубата да е минимална".

Министър Ангелкова обаче изрази надежда, че намалените цени ще привлекат интереса на българските туристи, а също и на чуждестранните.

"Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено", настоя Ангелкова.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза тя и припомни, че през този януари прогнозите бяха за 10% ръст в туризма.

"Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари", каза още Николина Ангелкова.

Тя допълни, че контролът за качеството на продукта и спазването на договорите ще е отново строг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Океаните се задъхват, губят скоростно кислорода си
Океаните се задъхват, губят скоростно кислорода си