НОВИНИ

Само за 3 месеца пътните полицаи са хванали над 1200 дрогирани шофьори

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.

Доживотен затвор за причиняване на смърт и конфискация на автомобила при шофиране под въздействието на алкохол и наркотици, предлага главният прокурор. Предложенията Иван Гешев изпрати до премиера и до председателя на Народното събрание.

Поводът главният прокурор да поиска тези промени в Закона е катастрофата, при която загина жураналистът Милен Цветков. След нея се оказа, че обвиненият за причиняванено й 22-годишен младеж Кристиан Николов е седнал зад волана на мощния си джип след употребата на амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Анализ в прокуратурата е показал, че за последните години разследванията за шофиране след употреба на наркотици са се увеличи над 30 пъти. През 2015 година те са били едва 90, а през миналата година са над 3000. А само през първите три месеца на тази година, пътните полицаи вече са хванали над 1200 дрогирани шофьори. През последните дни бяха задържани няколко шофьори седнали зад волана след употреба на наркотици, като имаше и атактивни полицейски гонки.

В прокуратурата е направен анализ на делата за причиняване на смърт и тежки телесни повреди след катастрофи, в които виновните шофьори са били употребили алкохол или наркотици. Установено е, че в огромната си част, тези престъпления са преценени като извършени по непредпазливост и постановените присъди са леки.

По тази причина, главният прокурор е предложил с промени в Наказателния кодекс да се предвиди, че причиняването на катастрофа с жертви и тежко ранени след употребата на алкохол и наркотици ще бъде умишлено престъпление.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато е извършено при управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на хиляда.

Предложено е още за умишлено да се смята същото престъпление и когато виновния за катастрофата шофьор е седнал зад волана след употреба на наркотици, като тук няма значение какво е наркотичното вещество - леко, тежко или синтетично, нито е предвидено да се прави преценка дали е прието непосредствено преди катастрофата или по-рано. Същите наказания ще важат и когато причинилият катастрофата е превишил разрешената скорост с повече от 50 км. в час или пък е седнал зад волана без да има книжка.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Главният прокурор настоява в тези случайи в полза на държавата да се отнемат управляваните МПС, забележете, независимо каква собственост са те.

В предложените промени се предвижда още автомобилът да се конфискува и във всички случаи, при които е установено, че шофьорът е седнал зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила или пък след употреба на наркотици.

Последните промени в наказателния кодекс бяха преди малко повече от година и те завищиха наказанията са сгазени пешеходци на пешеходни пътеки и тротоари.

Законът и сега предвижда конфискация на имущество, което е използвано за извършване на престъпление, но съдебната практика показва, че той не се прилага по отношение на автомобилите, защото най-често, дори и след употреба на алкохоло и наркотици, катастрофите с жертви се приемат като престъпления по непредпазливост.

Не на последно място - причина е и продължителното протакане на делата, което отлага присъдите дълго във времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 медици с молби за напускане в болницата във Видин
30 медици с молби за напускане в болницата във Видин
Българският спортен тотализатор на 63 год.: мобилно приложение и нови игри
Българският спортен тотализатор на 63 год.: мобилно приложение и нови игри