НОВИНИ

Хибридна война в небето: Самолети не кацнаха в Естония заради подозрения за руска намеса в GPS

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:40, 28.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Втори самолет на финландските авиолинии не успя да завърши полета си и трябваше да се върне на летището в Хелзинки, заради проблеми в GPS системата. Финландските власти обвиниха Русия в предизвикването на смущения във въздушния трафик.

Хибридна война в небето. Сценарий, който се превърна в реалност за пътниците на два полета от Хелзинки до естонския град Тарту.

"Точно когато самолетът трябваше да намали височина и да се подготви за кацане, той направи голяма дъга. Пилотът съобщи, че информацията за достигане до Тарту не е налична, защото източните съседи смущават сигнала. Пилотът се извини и отлетяхме обратно за Хелзинки", сподели пътник.

Първият случай е от петък вечерта, а вторият - от снощи. И двата самолета са излетели малко преди полунощ. При дневните полети от Хелзинки до Тарту не е имало проблеми.

"Очевидно е, че руснаците се опитват да заглушат сигнали", каза Свен Кукемелк, авиационен експерт.

Властите в Хелзинки твърдят, че хибридната война на Русия срещу въздушния трафик е започнала още през 2022 година. Тогава е имало 1500 нарушения на навигационната система. През 2023 г. смущенията са били 7500. За първи път, обаче, самолети не могат да се приземят, заради пробив в GPS системата. Причината е, че Тарту е от малкото летища в Европа, където за кацане трябва да се разчита само на GPS системата.

"Радиочестотите се договарят между държавите. Но естествено по време на война тези споразумения не важат", допълни Свен Кукемелк.

Предполага се, че заглушаването на сигналите идва от Калининград - руският ексклав, разположен между Полша и Литва. Според западното разузнаване там Русия е разположила значително оборудване за електронна война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Стойчев се нареди 6-и на олимпийската квалификация на сабя
Тодор Стойчев се нареди 6-и на олимпийската квалификация на сабя
Българките стигнаха до три победи в осмия кръг на европейското индивидуално първенство по шахмат
Българките стигнаха до три победи в осмия кръг на европейското индивидуално първенство по шахмат