НОВИНИ

Санирането на сградите: Кметове предлагат финансиране на всички проекти от резервния списък

bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 24.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Националното сдружение на общините в България предлага 10-годишна програма, за да може да се санира целият жилищен фонд в страната. Според кметовете на общини обаче, за да се случи това, ще е необходимо не само европейско финансиране, но и да се използват възможности от държавния бюджет.

Едва 20% от кандидатствалите по първия етап на програмата за саниране в страната са одобрени. В Карлово 16 многофамилни сгради ще получат финансиране, при общо 30 кандидатствали. Заради съмнения около класирането, кметът предлага пълен одит на енергийните сертификати, без обаче да се спира процеса на саниране.

"Имаме постъпили над 30 жалби, в повечето се говори, че има нереално направени енергийни сертификати", каза д-р Емил Кабаиванов - кмет на Общината Карлово и член на УС на НСОРБ.

Националното сдружение на общините у нас предлагат 3-годишна програма, която да финансира всички проекти в резервния списък, на обща стойност над 2 милиарда лева и 10-годишна програма, за да бъде саниран целият жилищен фонд в страната.

"Имахме среща и министърът прояви разбиране, но решението трябва да бъде на ниво Министерски съвет. Със средства от резерви по Плана за устойчивост. Тригодишният срок е разумен и реален, за да бъдат реализирани всички сгради от резервния списък", подчерта д-р Емил Кабаиванов.

Около 2000 са сградите в резервния списък. Голяма част от хората, поели ангажимента да направят сдружения и да отделят пари, ще останат излъгани. Общините също помогнаха. Друг проблем е, че тези хора губят мотивация да кандидатстват във втория етап на програмата, в който трябва да осигурят съфинансиране от 20%

"Абсолютно всички домакинства вложиха собствени средства за направата на тези енергийни паспорти. Средствата са около 600 - 700 лв. на домакинство и нямат доходи и положението в момента е много зле. Възрастните хора, ако им кажем, че трябва да връщат, няма да им е много добре", заяви Койчо Мутафчийски - представител на сдружение в Карлово.

Кметовете очакват да бъде взето политическо решение за сградите от резервния списък до месец.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри попаднаха в предварителния списък с играчи на САЩ за Париж 2024
ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри попаднаха в предварителния списък с играчи на САЩ за Париж 2024
Ник Кирьос обяви, че няма да играе на Олимпийските игри в Париж 2024
Ник Кирьос обяви, че няма да играе на Олимпийските игри в Париж 2024