НОВИНИ

Санкция за фирмата и проблеми за шофьорите след некачествен ремонт на бул. Дондуков

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:25, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Все още не е ясна причината за разтечения битум по бул. Дондуков и още няколко големи улици в София. В момента лаборатория изследва материала, с който е правено запълването на пукнатини и дупки в асфалта.

От фирмата изпълнител обясниха, че материалът е сертифициран и досега в кариерата си не са виждали подобно нещо. Още от вчера служителите на общината се опитват да оправят ситуацията като слагат пясък, но преминаването през проблемите участъци е изпитания за автомобилите.

Битумът е положен през есента, обясняват от общината. Причината за разтапянето му най-вероятно е сгрешена технология на приготвянето му. В момента работна група анализира проблема.

През целия ден от общината се опитват да почистят разтопения битум, освен това засипват улиците с пясък, за да не залепват по гумите на автомобилите, но ситуацията наистина трудно се овладява, защото разпопена настилка има на много места и се разнася.

Лабораторните изследвания на сместа ще излязат до 5 дни и тогава ще стане ясно каква точно е довело до разтичането.

Още снощи кметът на София призова гражданите, които са повредили гумите си, да си извадят протокол от застраховател, който ще бъде предявен към фирмата изпълнител.

Застрахователите обаче са категорични, че Автокаското не поема щети по гумите и никой застраховател няма да отиде да съставя протоколи за щети, които няма да изплаща.

По думите на бранша това е загуба на време и ресурс и според тях не е коректно застрахователите да бъдат намесвани в ситуацията. От общината казаха, че при това условие гражданите да изпратят искова молба за причинени щети в съда.

Шофьорите недоволстват, че разтопеният битум трудно ще може да се изчисти докрай и ще продължава да създава проблеми, а засипването с пясък прави настилката хлъзгава.

Венцислав Величков: С тоя пясък сега, ако се отрепе някой, кой ще поеме щетата?
- Вие минахте ли?
- Да и колата още не може да ми изчисти дзифтака по гумите полепнал.

Тодор Василев, представител на фирмата-изпълнител: Подобни случаи, когато сме имали с такъв материал, който единично е полепвал по гумите и сме се допитвали до професионалисти, няколко километра като мине, той се втърдява и пада от гумите.

Венцислав Величков: Няма веднага падане, минал съм 250 км не пада.

Тодор Василев, представител на фирмата изпълнител: Искам да се извиня за създалата се ситуация, както можете да се досетите, не е целенасочено това, което се случи.

Зам.-кметът по строителството към Столичната община обясни, че договорът с фирмата изпълнител за текущи ремонти и запълнаване на дупки в район "Подуяне" е подписан преди той да стъпи в длъжност. Гражданите продължават да настояват, че санкциите към фирмите са смешни в сравнение с похарчените за ремонти милиони.

Цветан Божинов, зам.-кмет по строителството, СО: Не бих казал, че са смешни, те са достъчно адекватни и смятат , че най къс срок ще предоставим възможност на фирмата да се запознае с щетите които е нанесла в следствие на този некачествен ремонт.

Проблемът с разтопения некачествен битум предизвика и критики от опозицията в Столичния общински съвет. От "Демократична България" обявиха, че вероятната причина е използването на евтината алтернатива на битума, която се ползва за грундиране преди поставяне на асфалт. От БСП поискаха от общината да представи мерки за недопускане на повече некачествени ремонти.

От финансовата комисия към СО днес поканиха зам.-кмета по строителството Цветан Божинов да предстви становище какви мерки ще вземе за бъдеще за недопускане на подобни ремонти и за съставянето на договори с по-сурови условия за изпълнителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия разхлабва мерките на фона на увеличаването на заразените с коронавирус (Обобщение)
Русия разхлабва мерките на фона на увеличаването на заразените с коронавирус (Обобщение)
Съдилищата поетапно ще започнат работа
Съдилищата поетапно ще започнат работа