НОВИНИ

САЩ и Китай си размениха словесни нападки заради СЗО

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:48, 19.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Американският президент отново нападна Световната здравна организация. Нарече я "марионетка на Китай" и постави ултиматум - до 30 дни СЗО да подобри работата си. В противен случай, САЩ ще спрат финансирането си за организацията. Пекин реагира остро. Брюксел обяви, че подкрепя СЗО в борбата й с COVID-19.

Тръмп срещу Тедрос. От седмици американският президент и директорът на СЗО водят словесна война за COVID-19. Съобщенията им се следят от привърженици, противници, букмейкъри и анализатори.

COVID-19 донесе неочаквана слава за 55-годишния микробиолог от Еритрея. Син на военен, в родината си той е бил министър на здравеопазването и първи дипломат. През 2017-та става първия директор на СЗО от Африка. Според американския президент, обаче, доктор Тедрос и Световната здравна организация не се справят с пандемията.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Свършиха работата много зле. А Съединените щати продължават да плащат по 540 милиона долара годишно. Китай пък плаща по 38 милиона. Те са марионетка на Китай.

По нареждане на Тръмп американските плащания към СЗО са замразени още от април.

Джао Лиян, говорител на Министерството на външните работи, Китай: Съединените щати се опитват да използват Китай като повод да отхвърлят отговорността си към Световната здравна организация. Това са грешни сметки. Съединените щати избраха грешна цел.

В словесната война, Брюксел се намеси с призив за съпричастност.

Виржини Бату, говорител на ЕК: Това е момент за солидарност, а не за размахване на пръст.

Не за първи път СЗО е на прицел по време на епидемия. Организацията е критикувана остро за реакциите при овладяване на заразите от свински грип през 2009 и ебола през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Централна Европа обмисля мини-Шенген, отварят граници в условия на COVID-19
Централна Европа обмисля мини-Шенген, отварят граници в условия на COVID-19
Чиновничка от МРРБ с коронавирус. Затварят министерството за 2 дни
Чиновничка от МРРБ с коронавирус. Затварят министерството за 2 дни