НОВИНИ

САЩ и талибаните подписаха споразумение за мир в Доха

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 29.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Сигурност и правосъдие

Близо 19 години след атентатите от 11 септември и началото на войната срещу терора, Съединените щати и талибаните подписаха споразумение, с което се слага край на бойните действия в Афганистан.

Всички чуждестранни военни контингенти ще се изтеглят от там до 14 месеца, но само при стриктно спазване на споразумението.

Животът на близо 2400 американски военни и разходи за над 1 трилион долара. Това е само част от цената за Съединените щати на най-дългата война в историята им. Афганистанските жертви са десетки хиляди. Мирът беше подписан днес в Катар от американския пратеник Залмай Халилзад и талибанския лидер молла Барадар. Вашингтон предупреди досегашните си врагове да не бързат да празнуват победа.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Победа за афганистанците ще бъде постигната, когато те ще могат да живеят в мир и просперитет. А за американците - да няма терористична заплаха от Афганистан.

Талибаните уверяват, че са готови да скъсат връзките си с всякакви ислямски терористи, както и за диалог със законната власт в Афганистан.

Абдул Гани Барадар - главен преговарящ от талибаните: Решени сме да спазваме споразумението и като политическа сила да имаме добри отношения с международната общност.

Ашраф Гани - президент на Афганистан: Това може да е моментът на преодоляване на миналото и на преход за народа ни към достоен и стабилен мир.


В Кабул шефът на Пентагона предупреди обаче, че Вашингтон без колебание би се върнал към войната, ако бъде застрашен отново.

Марк Еспър - министър на отбраната на САЩ: Ще изтеглим постепенно силите си, стига талибаните да не анулират сами с действията си споразумението.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Ще се срещна лично с лидерите на талибаните в недалечно бъдеще. Много се надявам да действат така, както се договорихме. Те ще убиват терористи!

Талибаните държаха Афганистан под строг ислямистки режим от 1996 до 2001 година, давайки подслон на "Ал Кайда" и на терорист номер едно Осама бин Ладен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
Павел Колев Пред БНТ: Убеден съм, че Левски ще намери спонсор, нямаме оферта от БСТ
Павел Колев Пред БНТ: Убеден съм, че Левски ще намери спонсор, нямаме оферта от БСТ