НОВИНИ

САЩ ни отпускат 500 000 долара за борбата с коронавируса

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:16, 16.04.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Американското правителство ще предостави на България 500 000 долара за борбата с COVID-19. Новината бе официално обявена от американския държавен секретар Майк Помпео.

На виртуален брифинг с медии по-рано днес посланикът на САЩ Херо Мустафа заяви, че е в постоянна връзка с правителството и оперативния щаб.

Новината за отпускането на 500 000 долара за България бе обявена на страницата на Държавния департамент на САЩ....

Все още се водят разговори под каква форма да бъде предоставена тази помощ съобщи по-рано американският посланик на онлайн брифинг с медиите.

Това е безпрецедентно време за всички страни по света и нито една не може да се справи сама, подчерта Херо Мустафа.

Н.Пр. Херо Мустафа - посланик на САЩ: Ние сме заедно в това изпитание - американци и българи
Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да помогнем на тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и Америка.

Посланикът обяви подробности за съвместната работа на България и Съединените щати в борбата срещу COVID-19 в три отделни посоки - помощ от американското правителство, партньорство с неправителствения сектор и помощ от американския частен сектор у нас. Помага се там, където има най-голяма нужда.

Н.Пр. Херо Мустафа - посланик на САЩ: Вече сте чули, че тази седмица доставихме 6500 теста за коронавирус за Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА.И Съединените щати са много горди, че помогнаха на България с тези тестове.

По друга инициатива с Фондация "Америка за България", Българският донорски форум и Американската търговска камара вече са събрани 800 000 лева в помощ за болници общински и социални центрове в цялата страна.

Отделно американските фирми у нас предоставят ежедневно помощ под различни форми медицинско оборудване, софтуер, храна, автомобили. Посолството поддържа постоянна комуникация с правителството, генерал Мутафчийски и щаба.

Н.Пр. Херо Мустафа - посланик на САЩ: Трябва да сте много горди с вашата страна, с лекарите, болниците, с всички доброволци и тези които работят в аптеките и на касите в супермаркетите. Трябва да сте горди затова как вие като нация се справяте с тази криза. И се надявам, че това ще продължи, че всички вие ще останете отговорни и ще продължите да спазвате ограниченията защото виждате резултатите

Американският посланик определи като фалшива новината, че вече е взето решение за отмяна на студентските бригади в Съединените щати тази година. Обяви, че датата за началото на програмата е отложена за сега за 11 май.

В зависимост от ситуацията с вируса обаче ще се обсъжда дали това ще остане окончателната дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Синята зона" се завръща на 26-ти април
"Синята зона" се завръща на 26-ти април
Премиерът Борисов с призив да не пътуваме по празниците
Премиерът Борисов с призив да не пътуваме по празниците