НОВИНИ

САЩ обмислят нови санкции срещу Беларус

сащ обмислят санкции беларус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:38, 25.07.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за въвеждане на нови санкции срещу Беларус, които вероятно ще засегнат петролния сектор на републиката, както и износа на калиеви торове от страната. Това се казва в статия, публикувана в "Уолстрийт Джърнал".

Материалът съдържа коментар на един от американските служители.

"Няма да обявяваме конкретни мерки", каза той.

Според длъжностното лице Съединените щати, заедно със своите партньори и съюзници, ще продължат да преследват "беларуските власти, включително чрез налагане на санкции".

Темата беше обсъдена по-рано този месец на среща между лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская и американски представители. Както Франак Вячорка, съветник на Тихановская, заяви пред вестника, представителите на Държавния департамент ясно са дали да се разбере, че възнамеряват да въведат нови ограничителни мерки срещу "калиевия и петролния сектор на Беларус". Времева рамка не е посочена в публикацията.

Пресслужбата на Белия дом излезе с изявление след срещата на Тихановская с помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. В него се казва, че САЩ ще продължат да държат беларуските власти "отговорни за действията им", включително чрез санкции.

Самата Тихановская, след срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Си Ен Ен, заяви, че е поискала от Вашингтон да затегне ограниченията срещу Минск и очаква в близко бъдеще да последват "решителни действия" от САЩ.

В Беларус на 9 август 2020 г. се проведоха президентски избори, на които според официалните данни на ЦИК е победил действащият държавен глава Александър Лукашенко, а Тихановская, която не призна резултатите от гласуването и напусна страната, зае второ място. По-късно по нейна инициатива бе създаден Координационен съвет на опозицията, който декларира целта си да осигури трансфер на власт. Дейността му бе обявена за незаконна от ръководството на републиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА стартира новата кампания с победа над ЦСКА 1948
ЦСКА стартира новата кампания с победа над ЦСКА 1948
МОСВ: Няма замърсяване на въздуха след пожара на сметището край Дупница
МОСВ: Няма замърсяване на въздуха след пожара на сметището край Дупница