НОВИНИ

САЩ прекратяват финансирането на СЗО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:07, 15.04.2020 (обновена)
7368
Чете се за: 00:52 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп прекрати финансирането на Световната здравна организация. Причината - провалът ѝ в управлението на кризата с COVID-19.

Според Доналд Тръмп, организацията не се е справила с "основното си задължение" и трябва да й се потърси отговорност. Заради грешната преценка и неверните препоръки на СЗО заразените с коронавирус са значително повече, отколкото би могло да се очаква, заяви Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес дадох указания на администрацията да прекрати финансирането на Световната Здравна Организация, докато се изготвя доклад за ролята на организацията в изключително лошото управление на кризата с коронавируса и прикриването на данни за разпространението му. Американските данъкоплатци дават между 400 и 500 милиона долара годишно за СЗО. Докато Китай давал около 40 милиона, и по-малко. Като водещ спонсор на организацията, САЩ има правото да настоява за пълна отчетност.

Преди дни американският президент критикува СЗО, че е пристрастна към Китай. По думите му, е възможно организацията да бъде реформирана.

Вашингтон планира да обсъди с други държави как да се използват средствата, които се отпускат за СЗО. Това не е първият път, в който организацията търпи критики - през февруари експертите й заявиха, че няма нужда от ограничаване на пътуванията.

През март упреците бяха, че безкритично се доверява на информация от Китай. А смяната на позицията за носене на маски - в началото на пандемията СЗО отрече задължителното им носене от здрави хора, а след това го препоръча, обърка обществото, смятат анализатори.

А според политолози, решението на САЩ да спре финансирането на здравната организация, би могло да се тълкува като опит за ограничаване на растящото влияние на Китай в глобален мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 200 смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа в САЩ
Над 2 200 смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа в САЩ
29 души с COVID-19 у нас са в интензивно отделение, село Паничерево е под карантина
29 души с COVID-19 у нас са в интензивно отделение, село Паничерево е под карантина