НОВИНИ

САЩ ще бъде домакин на Копа Америка през 2024 година

сащ домакин копа америка 2024 година
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 27.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-големият турнир на национално ниво в Южна Америка – Копа Америка, ще се проведе в САЩ през 2024 година и ще включва десет отбора от Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) и шест от региона на КОНКАКАФ. КОНКАКАФ – Конфедерацията на Северна и Централна Америка, и Карибския полуостров, заяви, че турнирът ще бъде съвместно организиран от двете асоциации.

Новината идва като част от серия на нови сътрудничества между конфедерациите на Северна и Южна Америка. САЩ, Мексико и Канада ще приемат съвместно Световното първенство през 2026 година, а Копа Америка е считан за идеална подготовка за най-големия международен футболен форум. Това ще гарантира още, че трите страни-домакини, които се класират автоматично за удължения формат на Мондиала с 48 отбора, ще разполагат с допълнителни официални мачове за подготовка.

САЩ преди прие специалното издание на Копа Америка по случай 100-годишнината на надпреварата през 2016, в което също имаше отбори от КОНКАКАФ. Шестте страни от конфедерацията ще трябва да се класират за Копа Америка чрез Лигата на нациите в зона КОНКАКАФ през сезон 2023/24. Изданието на Копа Америка догодина първоначално се очакваше да бъде прието от Еквадор, но страната се отказа от евентуално домакинство. КОНКАКАФ добави, че през 2024 ще организира Финална четворка с най-добрите четири клуба от двата региона. Четирите участващи клуба, по два от всяка конфедерация, ще се класират чрез настоящите клубни турнири в КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ.

Ще има и ново сътрудничество в женския футбол, като КОНКАКАФ кани четирите най-добри тима от Южна Америка да играят в новия турнир за жени Голд Къп през 2024. Съревнованието също ще се проведе в САЩ и ще включва Бразилия, Колумбия, Аржентина и Парагвай. „Това е партньорство за подкрепа на текущото израстване на мъжкия и женския футбол в КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ, и наистина ще бъде от съвместна полза за двете конфедерации. Работейки ръка за ръка с КОНМЕБОЛ, ние ще осигурим елитни турнири, които ще гарантират повече възможности за нашите федерации и които знаем, че страстните фенове искат да видят“, коментира президентът на КОНКАКАФ Виктор Монталяни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25% от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно
25% от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно
Обявиха руския сайт "Медуза" за "нежелана организация"
Обявиха руския сайт "Медуза" за "нежелана организация"