НОВИНИ

САЩ удължиха срока на карантинните мерки до 30 април

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:29, 30.03.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Политика

Броят на жертвите на COVID-19 в Съединените щати надхвърли 2500 души. Заразените са близо 144 хиляди.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че удължава срока на мерките срещу разпространение на заразата най-рано до 30 април. Звезди от музикалната сцена се включиха в онлайн концерт в подкрепа на хората, които са на първа линия.

Градът, който никога не спи, сега привидно е задрямал. Ню Йорк с близо 40 хиляди заразени е сред най-тежко засегнатите. В събота там, в Ню Джърси и Кънектикът беше издадена забрана за пътуване в извън областта за срок от 14 дни. Затворени са всички магазини, които не са от първостепенно значение, а глобата за нарушение на мерките е между 250 и 500 долара.

След като преди дни Съединените щати станаха страната с най-много заразени, Доналд Тръмп се отрече от първоначалната си заявка да отмени строгите мерки около Великден, тоест - в средата на април. Сега те ще бъдат в сила най-рано до 30 април. Въпреки финансовата инжекция от 2 трилиона долара, която ще бъде използвана за подпомагане на засегнатите от пандемията, очакванията са за бум на безработицата.

Тръмп днес погрешно цитира прогнозата на американските медици за 2 млн. заразени в страната, като обяви, че толкова ще са жертвите.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Говорим за 2 млн. и 200 хиляди жертви. 2 милиона жертви на този вирус. Ако можем да ги ограничим до 100 хиляди, макар и това да е много плашещо, но ако можем да ги ограничим, ще можем и да твърдим, че сме се справили със ситуацията.

След като преди дни беше наредено на Дженерал Мотърс да започнат да произвеждат респиратори, сега стана ясно, че Белият Дом ще решава къде да бъдат изпратени първите бройки, според нуждите.

Днес Тръмп разговаря по телефона с руския президент Путин за икономическите ефекти от карантинните мерки. Двамата се разбраха Вашингтон и Москва да обсъдят по-задълбочено ситуацията с понижаването на цената на петрола.

Звезди от шоубизнеса повдигнаха духа на сънародниците си с концерт в подкрепа на героите на първа линия - медици, полицаи и всички, които заради дълга си не могат да останат у дома. Били Айлиш, Алиша Кийс, Марая Кери и Бекстройт Бойс бяха малка част от изпълнителите в инициативата "Концерт от хола за Америка".

Събраната сума все още се уточнява, но е известно, че още в първите 10 минути са събрани един милион долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха мобилни чешми за дезинфекция на ръцете във Варна
Поставиха мобилни чешми за дезинфекция на ръцете във Варна
Часове преди падането на карантината: Жителите на Банско са нетърпеливи, но и притеснени
Часове преди падането на карантината: Жителите на Банско са нетърпеливи, но и притеснени