НОВИНИ

САЩ в очакване на пик на пандемията

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:14, 01.04.2020
Чете се за: 01:04 мин.
САЩ

Над 857 хиляди са заразените с COVID-19 по света, жертвите са повече от 42 хиляди. Към момента Съединените щати продължават да бъдат най-тежко засегната страна със 190 хиляди случаи на заразяване и 4000 починали. Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че в следващите две седмици ситуацията в страната значително ще се влоши.

Съединените щати са в очакване на пика на пандемията. Броят на заразените се покачва с всеки изминал ден, болници дори в мегаполиси като Ню Йорк съобщават, че вече привършват продукти от първа необходимост, включително упокойките, които им трябват, за интубират своите пациенти.

Около 80% от населението живее в условия на карантина. Единственият щат, който все още няма жертва на COVID-19, e Уайоминг. Очакват се за минимум 240 хиляди заразени. И за 100 хиляди жертви.

Доналд Тръмп рязко смени реториката си по въпросите за коронавируса. Ако само до преди седмица твърдеше, че това е не по-страшно от обикновен груп, то сега американският президент не успя да прикрие тревогата си - нито в погледа, нито в думите си.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Предстоят ни две или три много тежки седмици. Това ще бъде един от най-трудните моменти в историята на страната ни. Ще загубим хиляди хора. Вече се случва - в Ню Йорк, Ню Джърси. Каквато и да е статистиката в момента, то тя ще се покачи многократно. Това, което се опитваме да направим, да ограничим щетите възможно най-много.

Тенис корт в Ню Йорк временно е превърнат в болница. А тези, които се нуждаят от медицинска помощ, която не е свързана с коронавируса, ще могат да посетят военната болница на флота, която акостира край бреговете на града. Полева болница има и в сърцето на Манхатън - в Сентрал парк.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който беше сред първите американски политици, призовали за стоги мерки срещу разпространението на болестта съобщи, че брат му е сред заразените. Освен брат на губернатора, 49-годишният Крис Куомо е и популярен водещ от CNN.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи задържан за нарушаване на карантината във Варна
Първи задържан за нарушаване на карантината във Варна
Откриха труп на мъж в София
Откриха труп на мъж в София