НОВИНИ

САЩ забраняват пътуванията от Европа за 30 дни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
05:52, 12.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

САЩ предприемат строги мерки срещу разпространението на коронавирус. Президентът Доналд Тръмп обяви, че за срок от 30 дни границите на страната се затварят за европейци.

Малко по-късно от администрацията му направиха уточнение, че забраната ще важи само за тези, които са били във високорискова държава. Рестрикциите влизат в сила в полунощ в петък.

COVID-19 е заплаха за сигурността на Съединените щати. Така Доналд Тръмп обясни решението си да забрани достъпа на европейци на територията на страната.

Изключение ще се прави само за гражданите на Великобритания, макар там също да има над 400 случая на заразяване.

След като в продължение на няколко седмици упорито отричаше вероятността коронавирусът да засегне и щатите, сега Тръмп обвини Европа за пренасянето на заразата.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Обявяваме извънредно положение и най-високото ниво на опасност при пътуване. Вирусът се разпространява с ужасна скорост. Тези крайни мерки са необходими, за да може Съединените щати да не преживеят същото, което и Европа. ЕС не взе необходимите мерки и не забрани пътуванията от Китай и други огнища на заразата. Чрез пристигащи от Европа хора, заразата достигна и до нашата страна. След консултация с нашите здравни власти, взех решение да въведа строги, но необходими мерки, с които да предпазим здравето и благополучието на американците. С цел да попречим на разпространението на заразата, забраняваме пътуванията от Европа за срок от 30 дни. Мярката ще влезе в сила в полунощ в петък.

Забрана всъщност ще има само за онези чуждестранни граждани, които са посетили държава от Шенгенската зона в рамките на 14 дни преди пътуването си отвъд Океана. Сред тях са Франция, Италия, Германия, Гърция, Австрия и Белгия.

Тръмп заяви и че ограниченията ще важат и за вносните стоки от Европа, но по-късно това беше опровергано. Мерките може да бъдат променени, ако обстоятелствата го изискват. Тръмп поиска и данъчни облекчения за американските граждани, предвижда се и финансова помощ за онези сектори на икономиката, които най-силно на пострадали от пандемията.

Заплахата от коронавируса дава все по-голямо отражение в САЩ, където редица концерти и фестивали бяха отменени. Прекратяват се и срещите от Националната баскетболна асоциация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на заразените с коронавирус в Италия вече е над 12 000 души
Броят на заразените с коронавирус в Италия вече е над 12 000 души
Италия затваря всички магазини без аптеките и хранителните
Италия затваря всички магазини без аптеките и хранителните