НОВИНИ

Съвет на медици: Хората с генетични и автоимунни заболявания да се имунизират с РНК ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
22:59, 18.09.2021
5395
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Хората с генетични и автоимунни заболявания да се ваксинират с РНК ваксини. Съветът е на проф. д-р Ивайло Търнев. На медицински форум край Варна беше обсъден и проектът за "българския геном", който да помогне за персонализираното лечение на генетични заболявания.

В България все още липсва адекватна информационна кампания във връзка с ваксините срещу COVID-19, заяви проф. Ивайло Търнев по време на двадесетото издание на форума на фондация МОСТ.

"Препоръчвам и това е обобщение от световния опит РНК ваксина да се прилага при нашите пациенти с редки заболявания, също и при множествена склероза, защото при векторните ваксини, които използват аденовируси, могат да се случат някои усложнения", допълни проф. д-р Ивайло Търнев.

По време на форума бе поставен въпросът и за персонализираната медицина, при която диагностиката и лечението на заболяванията се прави на база лични генетични данни.

"15 години Центърът по молекулна медицина към Медицинския университет в София в рамките на различни научни проекти изгражда биобанка, която съдържа вече над 20 хиляди проби ДНК от пациенти с различни заболявания, за да стигнем до причината за тези болести, ние трябва да стигнем до българския геном с неговите вариации", допълни проф. д-р Радка Кънева.

Отскоро това е възможно благодарение на новия високопроизводителен секвенатор, с който разполага Центърът по молекулна медицина.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левскарите изпратиха Валери Божинов
Левскарите изпратиха Валери Божинов
Ученици от още две училища във Великотърновско преминават на дистанционно обучение
Ученици от още две училища във Великотърновско преминават на дистанционно обучение