НОВИНИ

Създадоха временна COVID-комисия с председател Йордан Цонев

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:48, 14.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Народното събрание започна работа. Първа точка в дневния ред на депутатите беше предложението на БСП за създаване на временна анкетна комисия за разходите за кризата от COVID-19.

Депутатите единодушно приеха предложението на БСП да бъде създадена временна анкетна комисия, която да следи как се изразходват публичните средства, свързани с мерките за преодоляване на последствията от коронавируса.

Спор предизвика кой да оглави комисията. От БСП поискаха това да е човек от опозицията и предложиха Румен Гечев. От ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля” се съгласиха, че това трябва да е човек от опозицията, но не и от БСП.

В крайна сметка за председател на комисията беше избран Йордан Цонев от ДПС.

Корнелия Нинова - БСП: Години наред ние сме свидетели, че правителствата на ГЕРБ, не само последното, харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения, а понякога и с партийни пристрастия. Когато се очаква да се изтеглят нови заеми и да се изхарчат за последиците от кризата, е два пъти по-наложително да има контрол и прозрачност върху тези харчове. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира, когато председател на комисията е представител на опозиционна сила.

Валери Симеонов - "Обединени патриоти": Ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин, по който вие разбирате опозицията в държавата.

Александър Ненков - ГЕРБ: Ние ще подкрепим категорично създаването на една такава временна комисия и се надяваме наистина тя да докаже с фактите, които ще установи и ще изнесе публично, че всеки един лев на българския данъкоплатец се е харчил по разумен начин, що се касае до ситуацията, в която се намираме в последните повече от два месеца.

Веселин Марешки - "Воля": Не е време за дребно политиканстване. Време е за обединение на всички здравомислещи хора за справяне с икономическите последици от медицинския проблем, а именно инфекцията с коронавирус.

Комисията ще се състои от 10 души – по двама представители от всяка парламентарна група и ще действа, докато са в сила извънредните мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Човечеството трябва да привикне с новата зараза
СЗО: Човечеството трябва да привикне с новата зараза
Променя се графикът за използване на водите от язовирите "Тича", "Тополница" и "Домлян" през месец май
Променя се графикът за използване на водите от язовирите "Тича", "Тополница" и "Домлян" през месец май