НОВИНИ

Седмица преди началото на предизборната кампания - кои влизат в битката за София?

Кого ще номинират за кметския пост от ГЕРБ-СДС?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 23.09.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Седмица преди началото на предизборната кампания - кои влизат в битката за София?

От ПП-ДБ номинираха Васил Терзиев, от "Възраждане" Деян Николов, БСП залага на Ваня Григорова, ИТН на Ивайло Вълчев, а ВМРО днес регистрираха Карлос Контрера.

ДПС няма оповестено име. Продължаваме да чакаме номинацията на ГЕРБ, за която обаче вече има много слухове и коментари.

Седмица преди началото на предизборната кампания, битката за София става все по-напрегната. От ГЕРБ-СДС все още не казват кой ще бъде техният кандидат. За кметския пост в столицата от ПП-ДБ номинираха Васил Терзиев, от "Възраждане" кандидатът е Деян Николов, ДПС няма оповестено име, БСП залага на Ваня Григорова, ИТН на Ивайло Вълчев, а ВМРО днес излъчиха Карлос Контрера.

Все още кандидатите да получат номинация за кмет на София от ГЕРБ-СДС са четирима, но окончателно решение няма. За очакваното име заместник-председателят на парламентарната група на коалицията Румен Христов каза пред БНТ, че кандидатите са много, а пресяването не става бързо. Той обаче увери, че ГЕРБ-СДС няма да дадат лесно София след 17 години на власт, но очакват балотаж.

Румен Христов: Няма окончателно решение кой да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

"София е важна и не сме се отказали, битката няма да е лесна, но в крайна сметка се надявам, че на втория тур бихме получили подкрепа от гласовете на г-н Вили Лилков, който много уважавам. Имахме среща с него и г-н Борисов имаше среща с него и се надявам, че съветниците, които тяхната листа би вкарала, биха работили заедно с нас", заяви Румен Христов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

БНТ: Защо не подкрепите Лилков?

"Мислехме го този вариант, но най-голямата партия в България не може да не си издигне кандидат. В този смисъл се надявам, че би откъснал някои автентични гласове, които са основно при ДБ и са разколебани от миналото на г-н Терзиев", допълни Румен Христов.

Той прогнозира, че след местните избори кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев ще даде начало на нов политически проект.

"Това е играта на Държавна сигурност и че те искат да овладеят политическата власт. Икономическата е в техни ръце. Аз смятам, че това е един трамплин за него, който може би 2-3 години и при едно евентуално стечение на обстоятелствата и нови парламентарни избори, той ще се впусне в битката и дори според мен ще има нова политическа формация около него", коментира Румен Христов.

От ПП-ДБ обаче отричат за такъв развой, поясни кандидатът на коалицията за кмет на Велико Търново Йордан Терзийски.

"Няма такава опасност. Васил Терзиев е нашият кандидат, всичко останало е спекулация. В такъв предизборен режим аз разбирам, че се пускат определени провокации. Ние сме обединени около такъв достоен човек като Васил Терзиев и аз съм убеден както в победата ни в София, така и във Велико Търново", каза Йордан Терзийски.

Според номинираната за кмет на София от БСП Ваня Григорова, ГЕРБ-СДС не обявяват своята кандидатура, защото не се е намерил човек, който да поеме тежкото бреме на управлението досега. Григорова определи като един от големите проблеми недостига на места в детските градини в София, зад който по думите ѝ стоят частни интереси.

Ваня Григорова: Може би идва краят на 34-годишното управление на десните

"Фактът, че вече 18 години Столична община не може или не иска да компенсира недостига на места в детските градини сочи за това, че вероятно това е изгодно и се прави целенасочено, за да се насочват децата към частни детски градини", коментира Григорова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова да не се смесват местните избори с бъдещето на правителството.

"Сутрин, обед и вечер чувате и от политици, и от народни представители, и от различни политолози, че до голяма степен резултатът от местните избори ще предопредели дали оттук нататък ще продължи съществуването на това правителство или не. Аз не съм склонна да преувеличавам значението на местните избори точно в тази посока. Конституцията повелява истинско разделение на властите", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Неизвестните относно кандидатите обаче имат срок да останат на масата до 26 септември, когато е крайният срок да бъдат подадени кандидатските листи в общинските избирателни комисии. На вота на 29 октомври са се регистрирали 58 партии и 9 коалиции.

По темата работиха: Виолета Русенова и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов дебютира с цял мач за Кремонезе при равенство на тима с Асколи
Валентин Антов дебютира с цял мач за Кремонезе при равенство на тима с Асколи
Александър Томаш: Бях убеден какво ще ни представи Славия
Александър Томаш: Бях убеден какво ще ни представи Славия