НОВИНИ

Сезонът започна, с него и проблемите

сезонът започна проблемите
bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 18.07.2023
Чете се за: 07:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Ако не сте привърженик на футбола или не го следите чак толкова сериозно, може би не сте разбрали, че у нас е имало лятна пауза. Старият сезон приключи на 12 юни, новият стартира на 14 юли. Предишният шампионат донякъде беше възпрепятстван заради Мондиала в Катар, този пък е пришпорван от европейското първенство догодина в Германия. Ние не присъстваме и на двата форума, но календарът ни е обременен от тези събития.

Лятната пауза у нас е около три пъти по-кратка от зимната. Или поне два пъти със сигурност. Ще приключим с футболните забавления около 10 декември, ще ги подновим около 20 февруари. Но – това не са проблеми и особености на родния футбол от днес, от вчера, отпреди седмица. Просто констатираме за пореден път някои странни явления във футболния живот в България.

Но нека по-скоро се вторачим в случилото се в първия кръг на шампионата, който беше доста любопитен и произведе някои озадачаващи и вероятно затормозяващи големите отбори резултати.

Всичко потръгна в петък от Благоевград. Колко е подходящо да се играе футбол в тази част на страната в 18:45 часа в средата на юли, оставам на вас да прецените. Из сайтовете прочетох определението „Латино Берое“, което звучи забавно, но явно и подходящо за тима от Стара Загора, който явно ще се надява този сезон картинката да е доста по-розова от тази преди месец, когато заралии трябваше да печелят бараж за оставането си в елита. В Пирин отново витае някаква несигурност, която ще накара тима да се чувства доста некомфортно през по-голямата част от кампанията.

Същата вечер в Коматево, където уж вече нямаше да се играят срещи от висшата ни лига, един срещу друг бяха пълният дебютант Крумовград и абсолютният хегемон Лудогорец. Само че визитките отдавна не значат нищо на игрището и колкото и положения да създаваш, то това не е гаранция за успехи и победи. Лудогорец допусна три гола във вратата си и затвърди впечатленията от средата на миналата седмица, че шампионатът и сезонът като цяло са започнали по-рано от необходимото. Втора шокираща загуба в рамките на 4 дни и въпросите за бъдещето на Петев заваляха със скоростта, с която Верстапен потиска конкурентите си из пистите на Формула 1. Крумовград представлява една енигма, която тепърва ще разглеждаме и разгадаваме, но тимът заслужава комплименти. Не че и в миналото не сме виждали подобно начало на разградчани – те загубиха на старта и от Любимец, и от Хасково преди години с по 0:1, а и двата споменати отбора отдавна не са част не просто от елита, а и съществения ни футболен живот като цяло.

В събота дойде време за визита на "Герена", където отдавна не мислят за футбол, а за скандали, драми и напрежение по оста фенове – Наско Сираков. Едни освиркваха, други освиркваха освиркванията, а на игрището „сините“ загубиха и отново потеглиха със загуба от ЦСКА 1948, досущ като миналото първенство с тази разлика, че сега „червените“ победиха дори и като гост. На Николай Костов ще му е много трудно да дава интервюта. Ама много. След предшественици като Любослав Пенев колегата му Атанас Рибарски пък е с доста по-непознат за обществеността профил, което може и да помогне на ЦСКА 1948. Доколкото може да се смята, че в този клуб наставниците разполагат с какъвто и да било кредит на доверие.

Вечерта дойде и зрелището на кръга от малко очаквана дестинация – Кърджали. Там имаше от всичко в модерния футбол – намеси на системата за видеоарбитраж, дузпи, обрати, голове – въобще мечтата на американеца да гледа спорт с много попадения, точки, голове. И двубоят завърши 3:3.

В неделя проблемите за фаворитите продължиха. ЦСКА не успя да победи споменатия вече Любослав Пенев, чийто син Николас игра срещу „червените“. Играчите на Саша Илич не създадоха особено много положения, не създадоха и впечатление, че към днешна дата са способни да го направят. Лошата вест за тях е, че съвсем скоро се задават и евротурнирите, където дебне опасен противник в лицето на румънския Сепси. Новите попълнения съвсем нормално са далеч от желаната кондиция и ще се нуждаят от доста време (и мачове) да се нагодят към нашата си среда.

По-рано в неделния ден в Пловдив Локомотив и Ботев не се победиха в мач, около който централната тема беше за недопускането на гостуващата агитка на стадиона. Практика, която поне за мен не е особено правилна и бих се съгласил с думите на Димитър Илиев, че подобно решение не изглежда нормално.

Началото на седмицата принадлежеше на столичните отбори. Скромни, пестеливи, но ценни победи за Локомотив София и Славия, като особено валидно това твърдение е за „белите“, тръгнали си от Велико Търново с трите точки. Интересът на зрителите и в двата случая беше продиктуван в голяма степен и от присъствието край страничната линия, където за победителите в ролята на треньори дебютираха респективно Стойчо Стоев и Хосе Мари Бакеро.

Чисто статистически в първия кръг първите четири двубоя завършиха с повече от 2 гола, последните четири – с 2 или по-малко. Домакините победиха само 2 пъти при това в единия случай при символични обстоятелства – в Коматево и в „Надежда“, гостите спечелиха три от срещите, имаше и три равенства. Лудогорец, Левски и ЦСКА не спечелиха, същото важи и за пловдивските отбори.

Сезонът потръгна!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, заплашил с убийство министъра на отбраната във Фейсбук
Задържаха мъж, заплашил с убийство министъра на отбраната във Фейсбук
До пет години затвор може получи българинът Иван, драскал по Колизеума
До пет години затвор може получи българинът Иван, драскал по Колизеума