НОВИНИ

Шампионско посрещане на медалистите ни от световното по кикбокс (ВИДЕО)

шампионско посрещане медалистите световното кикбокс
bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 28.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

С 6 златни, 4 сребърни и 10 бронзови медала се прибраха у дома българските състезатели по кикбокс от световното първенство за мъже и жени в Португалия.

Шампионатът на планетата по кикбокс на Световната кикбокс федерация (WAKO) в Албуфейра стана най-успешния за българските кикбоксьори до момента. Равносметката е шест световни титли, три сребърни отличия и 10 бронзови медала.
17-годишната Калина Бояджиева изкова името си със златни букви в историята на родния кикбокс, ставайки първата българка с три световни титли от едно състезание в дебюта си при жените.

Единствено екип на БНТ посрещна медалистите на аерогара София снощи.

"С толкова хора, които дойдоха да ни посрещнат, виждам, че всички оценяват това, което ние направихме. Аз се завършвам с три първи места, което досега не се е случвало една жена да се завърне при първото си световно първенство с три титли и благодаря за посрещането ", сподели развълнуваната Калина Бояджиева, която спечели златото в дисциплините киклайт контакт, лайт контакт и пойнтфайтинг в категория над 70 кг.

Капитанът на националния отбор на България на татами Кристина Николова спечели титлата в кат. до 50 кг. - киклайт контакт.

"Това е уникално посрещане, много съм щастлива, чувствам се перфектно на своя територия, наслаждавам се много на победата", каза щастливата Кристина Николова пред БНТ.

"Прогресът на кикбокса се дължи на една непрекъсната работа, това е много труд, постояство и воля", заяви и Иван Кръстанов - световен шампион в кат. до 79 кг. стил киклайт контакт.

"Трудът ни се оценява и реално хората виждат това, което сме постигнали, много е приятно да те посрещнат толкова близки и приятели", коментира и Кирил Илиев, златен медалист в категория до 57 килограма в дисциплината лайт контакт.

В последната дисциплина от програмата на световното първенство България спечели сребърните отличия в отборната надпревара при жените в стил пойнтфайтинг. Тимът ни в състав Калина Бояджиева, Кристина Николова, Александра Георгиева и Калина Колева победи последователно представителките на Мексико, Ирландия и Италия, с което стигна до финала. В спора за отборната титла България отстъпи на Великобритания само с три точки разлика - 13:16 т., с което зае втората позиция.

Вижте повече във видеото!

репортаж: Мартин Гошев, Ивайло Христов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице: Повече от 48 часа в капана на зимата край Беклемето
Разказ от първо лице: Повече от 48 часа в капана на зимата край Беклемето
106-годишен ветеран от войната скочи с парашут заедно с губернатора на Тексас (СНИМКИ/ВИДЕО)
106-годишен ветеран от войната скочи с парашут заедно с губернатора на Тексас (СНИМКИ/ВИДЕО)