НОВИНИ

Шефът на TikTok призна за рискове за сигурността на потребителите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:23, 24.03.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Шефът на TikTok призна за рискове за сигурността на потребителите в Съединените щати. По време на изслушването в американския конгрес той не отхвърли твърденията на щатското разузнаване, че китайската държава може да злоупотреби с лични данни. От всичко това последва и поредната забрана за използване на приложението от държавните служители на служебните устройства - този път във Франция.

Франция стана поредната западна държава, която забрани използването на китайското приложение за видео-споделяне TikTok на служебните устройства на държавните служители. Решението с незабавен ефект беше взето ден след като шефът на социалната мрежа призна пред американския Конгрес потенциални рискове за сигурността на потребителите в САЩ. Според Вашингтон те произтичат от китайската компания - собственик на TikTok, откъдето може да изтекат данни към китайските власти

В продължение на повече от пет часа роденият в Сингапур, завършил в Харвард бивш банкер, и настоящ шеф на TikTok не успя да разсее опасенията, свързани с достъп до местоположение на потребителите, техните контакти, биометрични данни и друга чувствителна информация.

В отговор на пряк въпрос в Конгреса директорът на TikTok не отрече твърденията на шефовете на ФБР и Агенцията за национална сигурност за потенциална злоупотреба с данни от страна на Китайската комунистическа партия.

Шоу Цзъ Чу - главен изпълнителен директор на TikTok: "Не, не отхвърлям тези твърдения".

Огъст Пфлюгер - конгресмен от Тексас (Републиканска партия): "Значи е възможно Китайската компартия под егидата на ByteDance, която е вашата компания - майка, която ви плаща, да може да манипулира съдържанието, споделяно със 130 милиона американци? Да?"

TikTok се опитва да преодолее ултиматума на Белия дом - продажба за скъсване с китайската собственост или забрана в Америка.

"Не мисля, че въпросът е в собствеността. С цялото ми уважение, американски социални мрежи също имат проблеми със защитата на данните и сигурността на потребителите. Вижте Фейсбук и Кембридж Аналитика, например", коментира Шоу Цзъ Чу.

TikTok изтъква, че е похарчила милиард и половина долара за защита на американските данни в рамките на така наречения "Проект Тексас". В него работят 1500 служители на пълно работно време, сключен е и договор с облачния провайдър "Оракъл" за съхранение на потребителските данни от САЩ.

"Проектът Тексас" е нещо, което се простира в бъдещето, а ние говорим за сега. Какво вършите сега, какви са очакванията ви, какви са връзките ви с комунистическата партия", попита конгерсменът Тим Уолбърг.

TikTok стартира и програма за съхранение на европейските потребителски данни в Дъблин, Ирландия, но Еврокомисията и Европейският съвет миналия месец забраниха приложението в телефоните на своите служители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич: Видях патриотизъм, момчетата искаха победата
Младен Кръстаич: Видях патриотизъм, момчетата искаха победата
Валентин Антов: Разочаровани сме, трябва да покажем повече класа
Валентин Антов: Разочаровани сме, трябва да покажем повече класа