НОВИНИ

Шефове на басейнови дирекции работят в страх, екоминистърът ги успокоява

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:05, 28.02.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Политика

Шефовете на регионалните инспекции по околна среда и басейновите дирекции се оплакаха на екоминистъра от липсата на служители и нарасналото напрежение след арестите в някои от дирекциите. След срещата на Емил Димитров с управлението на водите у нас стана ясно, че за узаконяването на водохващанията не отговаря само Министерството на околната среда и водите, а срокът за регистриране на незаконните сондажи е до края на ноември.

Директорите на басейновите дирекции живеят и работят в страх и стрес. Затрупани са са със сигнали, липсват служители, а освен това в офисите се извършват акции и арести. Според тях за водохващанията са отговорни не те, а от министерството на регионалното развитие.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Много са притеснени хората, те казват има ли го министерството или го няма това министерство, ние сега към затворническата администрация ли отиваме, или? Те казват: отивам, ставам учителка за 1200 лв, вместо да седя за 800 лв. и всеки да ме командари, да ми пуска задачи и аз да съм виновна, ходя из града като престъпник, всяка сутрин тръгвам, гледам пред работата има ли бус да ме прибере, защо, защото съм пуснала водата на гражданите.

Напрежението най-много се усеща в администрацията, текучеството на слжители e огромно. Краят на срока за узаконяване на водохващанията е 23 ноември 2020 година.

Десислава Консулова, директор на басейнова дирекция "Черноморски район": Към настоявщия момент предвид огромния брой незаконни сондажи, за което всички са в известност беше тази законодателна промяна на база накоято има много постъпили заявление за регитсрация на сондажи.

По Черноморието пък имало незаконни пречиствателни станции, които дори са се превърнали в частни ВиК оператори.

Тонка Атанасова, директор РИОСВ, Бургас: Защото там отиват водите и на останалото населено място, поради недобросъвестният собственик на тази пречиствателна станция.

Ако регионалната структура тотално запечата пречиствателната станция, еми трябва да ви кажа, че един много хубава сезон, летен, ще бъде провален за цялата държава.

От регионалните инспекции по околна среда се оплакаха, че заради многото сигнали се налага да работят и пред почивните дни, без допълнително заплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сийка Милева: Прокуратурата е възложила на МЗ да контролира как институциите изпълняват задълженията си
Сийка Милева: Прокуратурата е възложила на МЗ да контролира как институциите изпълняват задълженията си
Саша Безуханова: ЕК предвижда 100 млрд. евро за дигитално образование до 2027 г.
Саша Безуханова: ЕК предвижда 100 млрд. евро за дигитално образование до 2027 г.