НОВИНИ

Схемата за незаконни трансплантации в болница "Лозенец" е действала 2 години

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:10, 03.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Схема за трафик на органи в болница "Лозенец". Направени са 14 бъбречни трансплантации на чужденци, които нямат роднинска връзка помежду си. Схемата е действала от 2 години. Документите отиват в прокуратурата. Лечебното заведение е източвало и Здравната каса, съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. От днес ръководството на болницата е освободено.

От 2019 г. до края на април тази година в болница "Лозенец" са извършени 14 бъбречни трансплантации от живи донори на чужденци. Донорите са млади хора от Молдова и Украйна.

"Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си", каза д-р Стойчо Кацаров - министър на здравеопазването.

По закон у нас са забранени трансплантациите от жив донор на хора без роднинска връзка. Има доказателства, че в болница "Лозенец" процедурата не е спазена.

"За част от случаите има информация от съответните държави, държавите на реципиентите, Израел, че това са фалшиви самоличности, че това не са техни граждани. И тези документи са постъпили в Министерство на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция", обясни д-р Стойчо Кацаров.

Тепърва ще се изяснява с какви документи са влизали у нас донорите и реципиентите. Преди около месец е засечено и друго нарушение. При донороска ситуация вместо първия подходящ за черен дроб, който трябвало да бъде трансплантиран във Военномедицинска академия, е повикан четвъртият в списъка с чакащи.

"Трансплантиран е в "Лозенец", не във ВМА. Заемала е пост в държавната администрация, може би най-високия", допълни д-р Стойчо Кацаров.

И още - болница "Лозенец" е получила пари от Здравната каса за около 60 пациенти, които реално не е лекувала.

"В деня, в който е назначена проверката, болницата е върнала парите и обяснила, че е техническа грешка", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Болницата е в тежко финансово състояние, а заради нарушенията ръководството ѝ е освободено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
250 000 долара глоба за всеки, който осъществи сделка в САЩ със санкционираните по "Магнитски"
250 000 долара глоба за всеки, който осъществи сделка в САЩ със санкционираните по "Магнитски"
Признание за БНТ за отразяването на теми, свързани с туризма
Признание за БНТ за отразяването на теми, свързани с туризма