НОВИНИ

Щабът ще предложи на МЗ всяка болница да има обособени отделения за борба с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 23.03.2020
6744
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

201 са вече регистрираните с коронавирус в България, 11 са за деня. Това заяви на редовния си брифинг ген. Мутафчийски, предсетадел на Националния оперативен щаб.

Вече има случай в Дупница - един пациент и в Пазарджик - двама, които са семейство. Те са в пазарджишката болница. Има един контактен в Добрич, 7 лица в София.

36 са хоспитализираните пациенти в момента.

Днес има две по-големи дарение - от Банката за развитие 200 000 лв и за "Александровска болница" от Български енергиен холдинг също дарение 200 000 лв.

Във връзка с увеличавне на случаите и изчерпване на капацитета на ВМА и "Пирогов", Щабът ще направи предложение на Министерството на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавируса, оборудвани с реанимационни легла.

ВМА и Пирогов са на пълен капацитет пациентите, стана също ясно.

Има двама критично болни, които се намират в "Пирогов".

На въпрос за неработещи тоалетни на бензиностанциите ген. Мутафчийски заяви, че никой не е издавал заповед те да бъдат затваряни.

Той отново разясни симптомите на коронавируса - температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск в гърдите, и около 10% - диария. Каза обаче, че не се съобщава за загуба на вкус като симптом.

Ако има споменатите симптоми, човек се обажда на личния лекар, който трябва да прецени как да се лекува. Ако има задух и болка в гърдите - се обажда отново на личния лекар за болнично лечение.

Можем да очакваме съдействие от китайски лекари и вече се водят разговори с китайското посолство, каза ген. Мутафчийски.

Утре ще бъде изпратено новото ръководство на китайски медици към български колеги, присъединени към Щаба.

Преди две седмици е направена среща на инфекционистите в България, които също са дали своите препоръки.

Актуалният протокол в момента у нас е хлорикин с азитромицин. Хлорикинът в момента се снабдява от дарения, каза още ген. Мутафчийски.

При лечение на COVID-19 се използват същите средства както при лечение на интерстициална пневмония, но се използва по-рано в по-високи дози кислород.

Утре ще бъде представен и последният ъпдейт на тестовете за коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо COVID-19 порази най-силно Италия?
Защо COVID-19 порази най-силно Италия?
Местната власт инспектира болница "Свети Мина"
Местната власт инспектира болница "Свети Мина"