НОВИНИ

Щафетите на САЩ доминираха във финалите на 4 по 100 метра в Будапеща

Ноа Лайлс довърши колекцията си от титли в спринтовите дисциплини

щафетите сащ доминираха финалите 100 метра будапеща
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:30, 27.08.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателите от САЩ спечелиха щафетите на 4 по 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Будапеща, с което Ноа Лайлс довърши пълната си колекция от титли в спринтовите дисциплини, а Ша'Кари Ричардсън заслужи второ злато.

По-рано през седмицата Лайлс триумфира на индивидуалните бягания на 100 и 200 метра, докато Ричардсън стана шампионка на късата дистанция и спечели бронз на дългата.

Щафетата на САЩ при мъжете е изключително класна, но не е печелила златен медал на Олимпийски игри от 2000-та година и има само една титла на световни първенства от предходните седем световни първенства. В събота обаче американците бяха безгрешни, след като Крисчън Колман, Фред Кърли, Брендън Карнс и Лайлс завършиха с време 37.38 секунди. Те оставиха зад себе си италианците, които финишираха за 37.62 секунди с олимпийския шампион на 100 метра Ламонт Джейкъбс в състава си. Щафетата на Ямайка взе бронза с 37.76, побеждавайки Великобритания за третата позиция в Будапеща.

Щафетата при дамите също бе гласена за фаворит в състав Ричардсън, Габи Томас, Тамари Дейвис и Туаниша Дейвис, които покриха дистанцията от 400 метра за рекордните за световни първенства 41.03 секунди. Дългоочакваният дуел на последен пост между Ричардсън и шампионката на 200 метра Шерика Джаксън пък така и не предизвика интерес, след като американката получи щафетата с метър преднина и финишира с лекота на първо място.

Ямайка остана със сребърните медали при време 41.21 секунди, а бронзът бе за Великобритания с 41.97.

Надпреварата на 4 по 400 метра обаче бе крайно несполучлива за САЩ. Победителките на последните седем Олимпиади изоставаха от отбора на Великобритания още в пресявките и допуснаха груба грешка, след като Алексис Холмс не успя да поеме чисто щафетата от Куанира Хейс. Състезателката на последен пост дори престъпи коридора и американките бяха дисквалифицирани.

Мъжката щафета на САЩ на 4 по 400 метра пък преодоля пресявките, в които отборът на Индия записа рекорд на Азия с 2:59.05 минути. Това е първият случай в историята, в който състезатели от континента свалят времето на 4 по 400 под 3 минути.

Американците взеха и злато в тласкането на гюле, след като Чейс Ийли защити успешно първото си място при дамите. Тя записа най-добрия опит за сезона с 20.43 метра, а канадката Сара Митъл взе сребърния медал с 20.08. Бронзът остана за китайката Гун Лицзяо, участвала на девето поредно световно първенство. Тя спечели осмия си пореден медал с опит на 19.69 метра.

Ийли бързо се превърна във фаворитка за златото, след като постави маркер на 20.35 метра в първия си опит. По-късно, с опита си на 20.43, тя стана първата дама в историята с повече от едно тласкане на 20 или повече метра във финал.

Канада затвърди северноамериканската доминация в съботните вечерни финали с титли в други две дисциплини.

Миналогодишният бронзов медалист Марко Ароп завърши на първо място в бягането на 800 метра за мъже с време 1:44.24 минути, оставяйки зад себе си кениеца Еманюел Уаньони с 1:44.53. 21-годишният британец Бен Патисън пък спечели третото място с 1:44.83 минути, завършвайки пред испанеца Адриан Бен.

Пиърс Льопаж спечели първата си световна титла в десетобоя, отнемайки от ръцете на сънародника си и олимпийски шампион Деймиън Уорнър единствения златен медал, липсващ във впечатляващата му кариера.

Льопаж, сребърен медалист през миналата година в Юджийн, започна деня от второ място в сборното класиране, но взе крехка преднина след бягането на 110 метра с препятствия. Той не изпусна аванса си в останалите съботни дисциплини и завърши с шампионските 8 909 точки. Уорнър остана втори с 8 804, а Линдън Виктор от Гренада финишира трети с 8 756.

Световният рекордьор Кевин Майер от Франция се оттегли от десетобоя след първите две дисциплини. Той лекува вече втора седмица травма в ахилесово сухожилие и не се състезаваше пълноценно в Будапеща.

Бъдете с БНТ и световното първенство по лека атлетика!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба от Нова Каховка: Копия на разрушени от войната орнаменти
Изложба от Нова Каховка: Копия на разрушени от войната орнаменти
Три жертви при стрелба във Флорида
Три жертви при стрелба във Флорида