НОВИНИ

Ще договорят ли Путин и Ердоган примирие в Идлиб

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:08, 05.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва, за разговори по кризата в сирийската провинция Идлиб.

Обстановката там се изостри дотолкова, че изисква да проведем пряк личен разговор, отбеляза домакинът. Турският лидер изрази надежда, че ще бъдат договорени мерки за деескалация.

Пред Ройтерс висш турски представител твърди, че двете страни вероятно ще договорят примирие в Идлиб, след като през последните седмици дипломацията не доведе до спиране на боевете между Турция и подкрепяните от нея бунтовници, и сирийските правителствени части, подкрепяни от Русия.

От началото на февруари Анкара загуби 60 свои войници.
34 от тях загинаха при сирийски въздушен удар. Руската страна отново изказа съболезнования.

Владимир Путин - президент на Русия: Смъртта на хора винаги е голяма трагедия. За съжаление никой, включително сирийските военни, не знаеше за тяхното присъствие. Сирийската армия също има сериозни загуби. Затова с вас непременно трябва да обсъдим настоящата ситуация, така че нещо подобно да не се повтаря и да не се разрушават руско-турските отношения, към които ние с Вас се отнасяме много внимателно и грижливо пазим.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Знам, че целият свят внимателно следи днешната ни среща. Стъпките, които правим днес и правилните решения, които вземаме със сигурност ще намалят напрежението. Отношенията между нашите страни сега са достигнали своя пик. Това включва сферата на отбраната, търговията и други области и нашите отношения продължават да се развиват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два русенски квартала останаха без парно
Два русенски квартала останаха без парно
Настаняват в Серес нелегалните бежанци, преминали гръцката граница
Настаняват в Серес нелегалните бежанци, преминали гръцката граница