НОВИНИ

Ще има ли сезон лято 2020?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:06, 11.05.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Бизнес

Ресторантьори и хотелиери отново поискаха намаляване на ДДС-то за тях с 5% от 1 юли , както и отпадане на рестрикцията да нямаш данъчни задължения за кандидатстване по програмата 60/40. Това стана на среща тази сутрин при премиера Борисов.

Окончателни решения за рестораньорите и хотелиерите ще се вземат утре в 09:00 ч. отново на среща при министър-председателя.
Тогава ще стане ясно с кои от предложенията на бранша се съгласява правителството.

Председателят на сдруженията на заведенията в България- Емил Коларов е категоричен, че най-големия проблем в бранша продължава да бъде ставката на ДДС-то. По думите му, ако и за заведенията няма диференцирана ставка, те няма да може да излязат от кризата, защото в момента заради мерките печалбите са минимални.

Най-голямото им притеснения сега е, че ако броят на заразените с коронавирус се покачи - заведенията отново ще трябва да затворят, а собствениците вече са инвестирали средства в отварянето им.

Най-големи неясноти в има по отношение на туристическия сезон, защото в момента всички европейски държави решават именно въпросите, свързани с туристически пътувания между държавите. На среща с всички хотелиерски и ресторантьорски асоциации днес по обяд се обсъдиха възможностите за отваряне на хотелите у нас.

От хотелиерския бранш се притесняват , че в момента банките не отпускат кредите за бизнеса им, защото го намират за неблагонадежден в момента. А така много от хотелите не могат да си набавят необходимия капитал за отварянето.

Атанас Димитров, зам. -председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация: Имат затруднения с кредитирането, затова прозовавам банките да обърнат специално онощение, много са важни за подготовката. Също меркте, 60/40 е удачна, ама за работещи предприятия.

На срещата с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов тази сутрин, предствителите на хотелските и ресторантьорските асоциации обсъдиха как противоепидемични мерки се отразяват на сектора.

Председателят на сдруженията на заведенията в България - Емил Коларов е категоричен, че най-големият проблем в бранша продължава да бъде ставката на данък добавена стойност.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Искаме да се промени ставката, за да може да излеземе от кризата по лесно.

И въпреки, че началото на официалния туристически сезон е 1 юли, малките хотели и къщите за гости вече ще могат да посрещат клиенти. Досега те не работеха, защото не можеха да предложат храна на гостите си. Сега условието е като при заведенията - да имат ресторанти с открити градини. И ако за малките места за настаняване е по -лесно да вземат решение да отворят, то големите хотели все още изпитват притеснения заради кортонавируса.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Много колеги вече афишираха, че няма да отворят хотелите си, защото вие също можете да си направите сметката, ако в един хотел има 150-200 гости и се открие някой, който е болен, какво следва. Ще се затови целия хотел? Под карантина? Вътре ще останат гостите, кой ще ги изхранва, кой ще им плаща нощувките, кой въобще ще стъпи в този хотел повече?

Хотелиерите смятат, че вече са закъснели с подготовката за летния сезон и до две седмици трябва да има ясното какви ще бъдат условията, при които хотелите ще могат да посрещнат туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също проведе работна среща с представители на туристическия бранш.

С обединение “Бъдеще за туризма“ тя обсъди предложението да се удължи до 12 месеца срокът за възстановяване на суми от туроператори заради неосъществени при кризата ваканции и почивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерският съвет може да обявява извънредна епидемична обстановка (ОБОБЩЕНИЕ)
Министерският съвет може да обявява извънредна епидемична обстановка (ОБОБЩЕНИЕ)
Няма окончателни решения след Националният съвет за тристранно сътрудничество
Няма окончателни решения след Националният съвет за тристранно сътрудничество