НОВИНИ

Ще има ли студентски бригади в САЩ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:52, 31.03.2020
7785
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха за "По света и у нас" от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма.

28 март, събота, брифинг във Военно-медицинска академия.

Въпрос: Хиляди студенти се готвят да пътуват за бригади в Щатите в края на май?

Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде, това е моя отговор.

Всъщност не е точно така. От Асоциацията на агенциите за международен културен обмен казаха за "По света и у нас", че програмата "Work and travel" не е отменена.

Светлан Данев, собственик на агенция: Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие.

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

Станимир Найденов, мениджър по програмата: На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Станимир Найденов, мениджър по програмата: Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ извършва проверки срещу COVID-19 във всички обекти за производство и търговия с храни
БАБХ извършва проверки срещу COVID-19 във всички обекти за производство и търговия с храни
Хотелиер от Варна призова бранша да не се възползва от държавната схема 60/40
Хотелиер от Варна призова бранша да не се възползва от държавната схема 60/40