НОВИНИ

Ще използват ли партиите пандемията за политически цели?

bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 22.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да се изкуши да използва пандемията за постигане на политическите си цели, но в изборния период тя ще бъде обект на политически и обществен дебат, както и начинът, по който правителство се справя със ситуацията, със здравните и икономически мерки, с плана за ваксинация. Това каза в “Панорама” Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на “БСП за България”.

“Донякъде парадоксално, донякъде цинично, но мисля, че управляващите използват пандемията. В края на този мандат България ще се окаже в тежка ситуация и някак си от самосебе си естествено идва разсъждението, че това се дължи на пандемията. Тя, разбира се, е голямо изпитание, но тя не е виновна за рушенето на институциите, за систематичното погазване на всеки авторитет в тази страна… Пандемията осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатото най-малко четиригодишно време”, добави той.

Тома Биков от ГЕРБ изрази надежда, че партиите няма да използват пандемията за политически цели.

“Проблемите, за които говори господин Зарков, не са проблеми на последните 4 години. Това са дългосрочни теми и те са заложени като проблеми по принцип в нашето общество. Те са продукт на редица фактори в нашето общество и те не могат да се решат, както и да се направят реформите, само от една политическа сила, която няма и мнозинство в Народното събрание. За това трябва мандат за реформи”, подчерта той.

Според него и управляващи, и опозиция трябва да настроят обществото така, че да поиска реформите.

Не само правилата гарантират честността на изборите, а най-вече тяхното спазване, заяви Зарков в отговор на въпрос за предстоящите парламентарни избори.

По думите на Биков е важно “изборната технология да не се превърне в тема на кампанията” и да няма дебат за това, което трябва да се случи след избори.

Какво още коментираха политиците вижте във видеото.

Гледайте повече от темите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христофор Караджов: Тръмп нанесе голяма вреда на дясното в САЩ
Христофор Караджов: Тръмп нанесе голяма вреда на дясното в САЩ
Българската мечта на американеца Брент Сандърс
Българската мечта на американеца Брент Сандърс