НОВИНИ

Ще изяде ли вирусът модернизацията на армията?

Александър Марков
от Александър Марков
12:37, 07.04.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
изяде вирусът модернизацията армията

Пентагонът обяви договора с „Локхийд Мартин“ за производство на 8-те български F-16 блок 70 за 512 млн. долара. Две седмици преди това, обаче, финансовият министър Владислав Горанов загатна, че останалите два проекта за модернизация на армията може и да бъдат отложени.

От обявения от Военното министерство на САЩ договор става ясно, че 8-те изтребителя (6 едноместни и 2 двуместни) ще бъдат сглобявани във Форт Уърт, Тексас, и Гринвийл, Южна Каролина. Очаква се да бъде завършен през 2027 г.

Първите два самолета се очаква да пристигнат в България в средата на 2023 г., а последните два – през първото тримесечие на 2024-а, съобщиха от МО.

Освен 8-те изтребителя България купува още: 10 двигателя, 10 информационни системи, 9 радара, 16 ракети въздух-въздух, 24 ракети „Сайдуиндър“, 8 ракети за учения - обект на други три договора, с които се достига сумата от 2,2 млрд. лв.

100% от поръчката на новите самолети е финансирана през Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS – Foreign Military Sales), след като през юни миналата година Конгресът на САЩ одобри евентуалната продажба на F-16 за България, през юли правителството гласува Междуправителствения договор със САЩ на стойност 2,2 млрд. лв., а Парламентът ратифицира документа.

Именно покупката на осемте нови изтребителя беше сред основните теми на срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, на която двете страни подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Общо изявление. В Овалния кабинет Тръмп остана впечатлен, че България е достигнала нивото от 3% от БВП разходи за отбрана за 2019 г. именно заради сделката с изтребителите и преведената накуп сума:

Бойко Борисов: Самолетите Ф-16 всички считат, че са най-добрите, безспорно и ние така.

Доналд Тръмп: Мисля, че ще имаме много ползотворна среща. Те поръчаха Ф-16. Купуват доста военна техника от САЩ. Най-добрата техника в света.

Заради кризата с коронавируса, обаче, другите два големи проекта за модернизация – за два нови модулни патрулни кораба за ВМС, както и за 150 бронирани и спомагателни машини за пехотата, най-вероятно или ще бъдат отложени, или ще плащанията по тях – разсрочени, след като бъдат сключени договори.

За това загатна финансовият министър Владислав Горанов в средата на март, обявявайки, че:

Владислав Горанов, министър на финансите - В следващите дни и седмици ще си преоценим приоритетите за големи инвестиционни проекти, в това число и проекти, свързани с модернизацията на въоръжените сили, колкото и да ни е неприятно. Сега имаме по-важен приоритет за решаване. След няколко месеца, живот и здраве, ако се върнем към нормален ритъм на живот, тогава ще можем да се върнем и към дългосрочните приоритети, които трябва да решаваме.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призова кабинетът да замрази двата проекта, като парите бъдат пренасочени в помощ на бизнеса – ресторантите и малките заведения, които да бъдат освободени от такси тротоарно право.

Военният министър Красимир Каракачанов реагира остро, че "левият популизъм е безграничен и винаги изненадва със своето нахалство", допълвайки, че, първо, новото въоръжение не е презумпция, а се налага заради остарялата съветска техника, с която армията се включва и в операции в помощ на населението, заради ключовата роля на армията за осигуряване сигурността на страната в условия на нараствата регионална несигурност и глобални сътресения.

В момента договора за нови модулни патрулни кораба е на финалната права, като МО избра фирма-победител в конкурса за направата им: германската „Люрсен“ с бългаски подизпълнител за 1 млрд. лв.

С 1,5 млрд. лв. пък България иска да се сдобие с около 150 бронирани и спомагателни машини за Сухопътни войски, чиято модернизация е повече от належаща и се отлага с години. Две компании „Дженеръл Дайнамикс“ и „Патрия“ продължават разговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветеринари предупреждават: Не купувайте Ивермектин за лечение на хора, силно токсичен е
Ветеринари предупреждават: Не купувайте Ивермектин за лечение на хора, силно токсичен е
Световните лидери пожелаха на Борис Джонсън бързо възстановяване
Световните лидери пожелаха на Борис Джонсън бързо възстановяване