НОВИНИ

Ще работим ли повече от вкъщи и как компаниите променят работния си процес?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:44, 28.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Бизнес

50% по-малко бизнес пътувания и до 30% по-малко прекарано време в офиса ни очакват след COVID-19. Прогнозата е на технологичния лидер Бил Гейтс по време на конференция, организирана от New York Times.

В тази компания 50% от служителите вече работят "хоумофис" заради пандемията. Дистанционният режим на работа е изработен на ротационен принцип. В домашни условия се извършва предимно административна работа.

"Колегите споделят, че почти няма разлика във времето за обслужване, както и самите клиенти, не усещат дали един служител е на работа в офиса или в дома си", каза Иван Ганчев, бизнес треньор.

От началото на пандемията компанията е опростила някои процедури, които дават възможност по-бързо да се взимат решения. Пътуванията са заменени с виртуални инструменти. Прогнозите тук са, че командировките в страната и най-вече в чужбина ще намалеят осезаемо.

"Хора от пет населени места могат да се съберат в една виртуална стая и в рамките на половин час да обсъдят нещо и да вземат решение, след което да отиде директно към пазара и клиентите. Вероятно офисът няма да бъде точно това, което сме си мислели до момента, но той няма да изчезне, защото хората са стадни същества и за да раждат идеи трябва да бъдат физически заедно", каза Иван Ганчев, бизнес треньор.

А промяната в офис пространствата вече е започнала. Според експерти след COVID-19 нещата ще изглеждат по различен начин - местоположението ще отстъпи пред възможността за гъвкавост.

"Офисът ще бъде повече място за срещи, не толкова съставен от работни станции. Работните места биха били на ротационен принцип", каза Йордан Кръстев, мениджър офис площи.

Експерти отчитат сериозен застой на пазара, въпреки че цените у нас са сред най-ниските в Европа. В края на 2019-а много от компаниите трудно биха планирали стратегия за бъдещето. Засега ИТ компаниите и колцентровете са движещата сила на пазара, които предпочитат отворените пространства.

"Можем да видим много компании, които по един или друг начин търсят вариант да си оптимизират разходите и да преотдават площи, които не ползват. Ако трябва да сравним обема на усвоени площи сравнен с минали години трябва да кажем, че той е по-малък с 60%", каза Йордан Кръстев, мениджър офис площи.

И все пак според експерти от март до ноември е кратък период за генерални прогнози
за това как ще продължим да работим след пандемията. Хоумофисът не е нов феномен и според критиците не е устойчив модел, тъй като професионална реализация у дома трудно може да се постигне.

За други ключът към успеха се крие в баланса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарисуваха графит на Марадона в разрушения град Идлиб
Нарисуваха графит на Марадона в разрушения град Идлиб
Протест в Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център
Протест в Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център