COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Щетите за глобалната икономика ще възлязат на 5.5 трилиона долара

от БНТ , Източник: БГНЕС
08:35, 09.04.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света
щетите глобалната икономика възлязат трилиона долара
Снимка: БГНЕС

Общата вреда за глобалната икономика от разпространението на новия коронавирус ще бъде над 5 трилиона долара за две години, сочат експертни оценки на “Блумбърг”.

Изданието отбелязва, че „светът навлиза в най-дълбоката рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век в светлината на факта, че поради вируса властите наредиха на частния бизнес да спре да работи, а хората да останат у дома“.

“Въпреки че се очаква рецесията да бъде краткотрайна, ще отнеме време икономиките на страните да наваксат”, се казва в статията.

Изданието предоставя мнението на главния икономист на банковата компания Citigroup Катерин Ман. Тя смята, че щетите от глобалната икономика ще надхвърлят 5 трилиона долара.

Експертите на Bank JPMorgan Chase оценяват този показател на 5,5 трилиона долара. Те отбелязват, че в развитите страни ще има икономическа рецесия, сравнима с тази, която се е състояла през 2008-2009 и 1974-1975 г.

Специалистите на американската банка Morgan Stanley вярват, че в развитите страни индикаторите за БВП ще се върнат към нивото преди кризата едва през третото тримесечие на 2021 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВР: На границата Турция пуска само турски граждани
МВР: На границата Турция пуска само турски граждани
Брифинг на Националния оперативен щаб: Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 611
Брифинг на Националния оперативен щаб: Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 611