НОВИНИ

Швейцарски художник прави замъци в пресъхнала река

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:30, 14.08.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

В много части на Европа се задъхват от рекордните горещини и суша, но за един художник от швейцарския кантон Во това е възможност да разгърне творчеството си. Франсоа Монту прави всяко лято скулптури на брега на една река. Тази година той не спира да работи и творението му от замък се превръща в цял град.

Франсоа Монту е дошъл на реката, за да направи замък от глина и знае, че както винаги той ще изтрае до първия дъжд. Но тъй като тази година дъждът закъснява, художникът вае фигура след фигура и вече е омагьосан от собствената си творба.

"Представям си живота на хората, които ходят под сводовете, под моста. Напускам своята действителност, влизам в тяхната и виждам как техният свят се ражда под пръстите ми", заяви Франсоа Монту.

Франсоа работи вече шеста седмица и на реката изниква цял град. Хора от близо и далеч идват да видят причудливите кули и орнаменти и техните обитатели.

Макар и потопен в приказния свят, художникът осъзнава, че сушата, която му позволява да твори, е пагубна за реалността около него.

"Аз обичам много природата и ми е тъжно за растенията, които умират около нас. Всичко е изсъхнало", каза още Франсоа Монту.

Той знае, че дъждът ще отмие неговия град, но не иска сушата да продължи твърде дълго - това би било катастрофа за природата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в кашпа на бул. "Витоша", по чудо няма пострадали (СНИМКИ)
Кола се вряза в кашпа на бул. "Витоша", по чудо няма пострадали (СНИМКИ)
Нападателят на Салман Рушди не се призна за виновен за опит за убийство
Нападателят на Салман Рушди не се призна за виновен за опит за убийство