НОВИНИ

Симеон Николов: Заслужавам да бъда извикан при мъжете и догодина

Волейболистът призна, че чувството да играе за националния отбор е уникално

Симеон Николов
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 10.10.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Симеон Николов прикова сериозно вниманието към себе си с дебюта за мъжкия национален отбор на България. Това се случи по време на олимпийския квалификационен турнир в Сиан, Китай.

Разпределителят на Левски стана най-младият състезател, обличал екипа на мъжете със своите 16 години. Той получи шанс от селекционера Пламен Константинов още в първия мач срещу домакина Китай.

При завръщането на отбора на родна земя Мони, който е един от синовете на легендата Владимир Николов, даде интервю пред медиите, в което сподели своите емоции от участието си за тима.

Какво е чувството да дебютираш с фланелката на мъжкия национален отбор и доволен ли си от твоето представяне?

Чувството да играеш на най-високото ниво за България е уникално! Да играеш и с хора, които са били на най-най-високото ниво. Гордея се със себе си! Мисля, че като за дебют и за моите години показах едно добро ниво, което знам, че всяка година може да става все по-високо и високо. Така че – радвам се за моето представяне.

Изглеждаше като човек, който има едно изключително добро ниво на психика, нищо не можеше да те разконцентрира. Така ли е наистина или слагаш една маска по време на мачове?

Може би от гена на баща ми, но никога не съм се притеснявал, когато играя волейбол. Аз мисля, че ако се притесняваш – това означава, че не си сигурен в себе си. Докато играя волейбол при мен е точно обратното – аз съм най-сигурен в себе си. Още от малък винаги съм знаел какво трябва да правя и повечето пъти съм го правил.

Много бързо брат ти застана отстрани, а ти започна да даваш интервюта. Как ти влияе този интерес към теб?

Не е най-важното кой от двамата ни дава интервю. Радвам се, че българският волейбол получава повече и повече популярност. Със сигурност докато играя и след това не мисля за медиите. Това е просто един бонус за българския волейбол.

Играеш при подрастващите в националните отбори, но как можеш да определиш атмосферата при мъжете? Колко по-различно е?

Голямата разлика е, че на подрастващи психиката е най-важна. Тъй като там волейболната игра не е толкова важна, колкото психиката. Трябва да си уверен в себе си. Голямата разлика при мъжете е, че технически изпълняват нещата – на 99 процента както им е казано от треньора. При подрастващите – стараем се, както и аз да слушаме какво казва треньорът, но невинаги се получава и затова трябва да го компенсираме със здрава психика.

Как ти повлиява, когато при таймаут Пламен Константинов ти казва: "това не е ученическо първенство, трябва да започнеш да играеш по друг начин"?

Прав беше. Направих няколко глупави грешки, които на такова ниво не могат да се простят. Разбирам го напълно и се радвам, че е откровен с мен и ме критикува, за да ми помогне. Не го приемам толкова лично, а да го приемам, за да променя играта ми, защото реално той е треньор и иска да победи.

Получи ли оценка от баща си за представянето си в Китай?

Получих и беше позитивна. Преди да вляза първия мач срещу Китай, лично аз, нямах никакви очаквания, какво ще стане и дали ще успея да свикна с нивото, дали ще мога да помогна на отбора. Влязох смело и дадох всичко от себе си. Хареса ми!

Очакваш ли да получиш още повиквателни за мъжкия отбор и през следващата година?

Да. Мисля, че имам нивото и всяка година ще ставам все по-добър. Мисля, че заслужавам да бъда извикан и догодина.

Това официално оттегляне на Цветан Соколов как ще повлияе на отбора? Той каза, че трябва да се даде път на младите, от които ти си част.

Това е лично негово решение. Ние като един отбор и нация можем само да го подкрепяме, каквото и да прави той. Щом така е решил, значи е говорил с треньор и федерация, и е по-добре за България и за него.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград подписа с американски център
Балкан Ботевград подписа с американски център
Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население
Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население