НОВИНИ

СК по художествена гимнастика "Илиана" навършва днес 30 години

"За да успееш трябва да влагаш сърце, душа и отношение към хората", споделя председателят на клуба и бивш треньор на женския ансамбъл Ина Ананиева

художествена гимнастика илиана навършва години
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:02, 13.12.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-успешните клубове по художествена гимнастика в България "Илиана" празнува днес своя 30-годишен юбилей.

СК "Илиана" е основан през 1993 година и е първият частен в България. Основател на клуба е световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева, която изпълнява и функциите на председател до декември 2012-а година, а след това постът е поверен на треньора на бронзовите медалистки от Олимпийските игри в Рио 2016 Ина Ананиева.

През годините емблемата на клуба са защитавали редица състезателки, донесли на страната медали от европейски и световни първенства, както и от олимпийски игри. Гимнастичките на "Илиана" имат сериозен принос в спечелването на отличия с при ансамблите. На Летните олимпийски игри в Токио 2020 в състава, извоювал първата олимпийска титла в този спорт за страната, състезателки на СК "Илиана" са Ерика Зафирова и Стефани Кирякова.

"30 години са много и са малко. Ако се върна назад във времето все едно беше вчера и основахме клуба, защото аз бях една от първите състезатели на клуб "Илиана". Разбира се, отговорността ми е огромна. след като го наследих преди 10 години, откакто Илиана Раева стана председател на федерацията. Знам каква е отговорността, знам как го създаде, знам какво влагаше и наистина се старая да поддържам нивото на този клуб. За тези 30 години, от друга страна, имаме страшно много успехи. Факт е, че продължаваме да сме сред водещите клубове", каза Ина Ананиева.

Треньорката разказа и как се е стигнало до там, че именно тя да поеме ролята на председател в клуб "Илиана" през 2012-а година, а освен това отговори и на въпрос кое е най-ценното ѝ отличие.

"Когато поех клуба, беше нормално да се стресна. Аз тогава бях поела националния отбор след олимпиадата в Лондон през 2012 година, бях треньор на ансамбъла. Естествено, типично в неин стил, Илиана Раева дойде и ми каза - ти поемаш клуба. Аз се уплаших, не знаех дали ще мога да се справя, но тя ми каза "спокойно, щом съм преценила така, ти можеш да се справиш с много работи" и общо взето така се случиха нещата. Разбира се, тогава управлявах дистанционно, заради ангажиментите с националния отбор. От 2017-а година съм плътно абсолютно всеки ден в клуба, абсолютно всичко минава през мен. Старая се да влагам много усилия, както в децата, в треньорите и в администрацията. Рецептата за успех според ме е, че каквото и да правиш, трябва да си изцяло отдаден на това нещо, трябва да влагаш сърцето си, душата си и трябва да имаш отношение към хората, отношение към децата, отношение към процеса, защото никак не е лесно да работиш с хора, още повече с деца", сподели наставничката на бронзовите медалистки с ансамбъла от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

"Мога да кажа кое е най-ценното отличие за мен - работата ми с всеки един треньор, с всеки един състезател. Не мога да кажа този медал или тази купа ми е по ценна от другата. Не съм правила равносметка, наистина не съм водила статистика за броя на спечелените медали и купи. Факт е, че са хиляди медалите, десетки са купите от световни и европейски първенства. От олимпийските игри също имаме отличия", завърши Ина Ананиева.

Тази вечер от 18.00 часа в зала "София" ще се проведе галаспектакъл по повод 30 години СК "Илиана".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Закона за лекарствените продукти минаха на първо четене
Промените в Закона за лекарствените продукти минаха на първо четене
Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса - ниско, показва изследване за "Здравен барометър"
Доверието в личния лекар е високо, но в здравната каса - ниско, показва изследване за "Здравен барометър"