НОВИНИ

Скандал със смяната на климатичната инсталация на Софийския университет

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:42, 25.04.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Скандал със смяната на климатичната инсталация на Софийския университет. Министърът на културата Боил Банов определи ремонта като незаконен, от университета пък опровергаха думите му. Въпреки това, работата беше спряна.

Реакцията на министъра на културата дойде след публикации на снимки в социалните мрежи и остри коментари. Боил Банов беше категоричен, че ремонтите на сградата, която е паметник на културата, не са съгласувани с неговото министерство.

Стърчащите тръби от фасадата на Ректората възмутиха граждани и предизвикаха задочен словесен сблъсък между Министерството на културата и Софийския университет.

Боил Банов - министър на културата: В 12:02 ч съпругата ми информира, че във Фейсбук има снимка на това как някакви хора монтират нещо като климатици.

Банов веднага изпратил на проверка шефа на Инспектората за опазване на културното наследство.

Боил Банов - министър на културата:Спира проекта, вика полиция. Извършват се нерегламентирани действия без проект, подаден в Института за опазване на културното наследство и заверен от Министерството на културата.

Министърът сравни случая със скандала с видеоклипа, сниман в сградата на Съдебната палата,с полуголи танцьорки и деца с оръжия.

Боил Банов - министър на културата: То не е по-малко отвратително от това, което се случва тук. Да извършват такива откровени простотии, просто е обидно. Като че ли има някои институции, които си мислят, че са над закона.

От Софийския университет излязоха с позиция, че през последните години полагат усилия за реставрация на сградата и опазването й като значим архитектурен паметник с национално значение, спазвайки всички закони. И подготвят планове за неотложни действия. Посочват също, че старите климатици, тръби и кабели от години будят възмущението на хората.

"Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасадата на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки. "

Александър Трайков - директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата: Има предписание от Столична община за премахване на климатичните тела, които са доста стари, може би над 20 години, но всъщност не стана ясно дали има предписание да сложат нови и по какъв начин.

Боил Банов - министър на културата: Може да е подведен ректорът, той ще се обяснява нататък, аз не мога нито да съм му адвокат, нито да го критикувам. То е ясно, че не е спазен законът категорично.

От Столичната община казаха за БНТ, че не са давали разрешение за дупчене на сградата на университета и слагане на нова инсталация.

От университета пък цитират текстове от Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, според които не се изисква разрешение и съгласуване при монтаж на инсталации, а при реставрации, преустройства и укрепителни работи. Още повече, че в случая ставало дума не за монтаж, а за демонтаж на стари инсталации и подмяна на тръби.

Развитие по случая се очаква в понеделник, когато ще бъде прегледана пълната документация за ремонта на климатичната инсталация по фасадата на Ректората. Предвижда се глоба от 3 до 5000 лв., ако бъдат установени нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?
Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?
Тестваха 200 жители на община Симитли за COVID-19
Тестваха 200 жители на община Симитли за COVID-19