НОВИНИ

Скандал в Индия: Водят ли скъсаните дънки до морална деградация?

Михаил Петров
от Михаил Петров
13:13, 24.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
скандал индия водят скъсаните дънки морална деградация
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Дебатът за културата и ценностите и моралната деградация на младежите в Индия са отново на дневен ред. Причината този път е носенето на дънки.

Министърът на щата Утаракханд в Индия Тират Сингх Рават обвини младежите за избора им да носят накъсани дънки. Изказването беше направено по време на семинар, организиран от Държавната комисия за защита на детето.

В рамките на семинара новоназначеният министър сподели история за млада жена, която срещнал по време на полет. Жената пътувала с две деца и била облечена с накъсани дънки и ботуши.

"Ако носите дънки, скъсани по колената, в присъствието на деца, на какви ценности ще ги научите", пита министърът.

Според Рават дънките са облекло, което води до морална деградация сред младежите и е неприемливо то да бъде носено от жени. Той изрази възмущение, че по този начин индийците "вървят към голота" за разлика от хората в чужбина, които "покриват телата си правилно".

Министърът обвини и родителите, които позволяват на децата си да носят скъсани дънки.

Думите му предизвикаха обществен дебат. От опозицията поискаха министъра да се извини публично на всички жени или да подаде оставка.

Хиляди жени използваха социалните мрежи в знак на протест срещу Рават, като качиха снимки на себе си в дънки. Снимките бяха придружени с политически послания към министъра да се фокусира върху по-важни проблеми като безопасността на жените в Индия.

По-късно министърът се извини за коментарите си и каза, че всеки е свободен да облича това, което желае. Рават сподели, че не е против дънките, а само против накъсаните дънки, които разкриват колената.

"Облеклото е индивидуален избор, но хората трябва да зачитат своята култура и традиции", каза още Рават.

Това не е първият случай по тази тема. През 2014 г. индийската изпълнителка Кей Джей Йесудас беше критикувана заради нейно изказване, че жените не трябва да носят дънки, тъй като е против индийската култура.

Проблемът със съвременното облекло на жените се обсъжда публично от няколко години. В редица селски райони в Индия рутинно се поставят ограниченията над облеклото на жените.

Автор: Михаил Петров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПРЯКО по БНТ 3: Франция - Украйна, квалификация за Мондиал 2022
ПРЯКО по БНТ 3: Франция - Украйна, квалификация за Мондиал 2022
БЛС: Немедицински лица предлагат онлайн консултации с лекар в различни платформи
БЛС: Немедицински лица предлагат онлайн консултации с лекар в различни платформи