НОВИНИ

Скандал в парламента за размера на депутатската заплата

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:07, 06.04.2020 (обновена)
5005
Чете се за: 01:52 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Вече 7 часа продължава извънредното заседание на Парламента, на което депутатите трябва да гласуват окончателно актуализацията на бюджета и промените в Закона за извънредното положение.

Предвижда се увеличаване на максималния размер на дълга, който може да бъде поет през тази година на 10 милиарда лева.

Сред мерките за подпомагане на бизнеса е държавата да плаща не само 60% от заплатите на работници, които иначе ще бъдат съкратени, но и техните осигуровки.

Предлага се и намаляване на санкциите за неспазване на някои от мерките по време на извънредното положение. Например за разходка в парка глобата ще бъде от 300 до 1000 лева. Преди това депутатите спориха за идеята на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати.

Обвинения в популизъм и разнообразни предложения колко трябва да получават депутатите се чуха в пленарната зала. ГЕРБ предложиха замразяване на заплатите на нивото от декември.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: Народното събрание като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска отговорност, политическа такава, но и съпричастност към всички български граждани.

От ляво настояват депутатските заплати да се върнат на нивото от края на миналия парламент.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо, не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки 3 месеца. Знаем ли, че пропастта между политици и народ се увеличава? Знаем.

Лъчезар Иванов - ГЕРБ: Когато отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждения, има справка в счетоводството колко пари сте вземали за никакъв труд.

ДПС подкрепиха предложението на ГЕРБ за заплатите. По идея на движението, спестените пари ще бъдат внасяни по сметката на здравното министерство.

Йордан Цонев - ДПС: В условия на криза тази мярка, този жест на съпричастност е необходим. Ще продължим да не подкрепяме каквито и да е популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти.

Чуха се и още различни идеи.

Борис Ячев - Обединени патриоти, НФСБ: Народните представители да работят без възнаграждение в условията на криза

Юлиан Ангелов - Обединени патриоти, ВМРО: Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на МС по време на извънредното положение да са в размер на 50 процента от брутните възнаграждения.

Веселин Марешки - председател на "Воля": Ние предлагаме народните представители да получават МРЗ, за да съкратим тази пропаст и бездна, за която говорите.

Александър Сабанов - Обединени патриоти - Има ли край популизмът? За мен остава ред да предложа всеки народен представител да дава по хиляда лева, за да идва на работа.

Станислав Станилов - "Атака": Ако ние всички 240 излезем пред парламента, наметнати с чувал от зебло и се самобичуваме, ще се събере огромна тълпа, която да ни ръкопляска, но никой няма да гласува за нас.

Предстои решението за замразяване на депутатските заплати да бъде гласувано в пленарната зала. В момента депутатите обсъждат актуализацията на бюджета. Там се предвижда да бъде увеличен максималният размер на дълга, който може да бъде поет за тази година - до 10 млрд. лв.

Предстои гласуване и на промените в закона за мерките по време на извънредното положение. Предвижда се намаляване на някои от глобите за нарушаване на мерките - например, за разходка в парка глобата да бъде от 300 до 1000 лв., а не 5000 лв, както е сега.

Предстои и гласуване на важни мерки, свързани със схемата 60:40 за подпомагане на бизнеса. Предвижда се работодателите да получават 60% от заплатите на работници, които иначе ще бъдат съкратени, също държавата да изплаща и осигуровките, които трябва да плати работодателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 населени места в Смолянско остават без ток
Над 20 населени места в Смолянско остават без ток
30 медици са с положителни проби за коронавирус у нас
30 медици са с положителни проби за коронавирус у нас