НОВИНИ

Скопие очаква да започне преговори с ЕС до 30 юни

Александър Марков
от Александър Марков
19:42, 07.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски очаква страната му да започне преговори с ЕС до 30 юни. Същевременно опозицията в Скопие внесе в Парламента декларация в защита делото на Гоце Делчев. В София тази седмица предстоят преговори между външните министерства на двете страни.

Решението на въпросите с България трябва да е бързо, но да не е договорено набързо, обясни премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пред агенция МИА. Надява се това да се случи до края на френското председателство на Съвета на ЕС, тоест 30 юни.

Тази седмица експерти от външните министерства на двете страни продължават с преговорите в София по политическия пакет, обявиха от Скопие.

До 28 февруари ще има по едно заседание още на групите по инфраструктура, евроинтеграция, образование и история, договорени от премиерите Петков и Ковачевски.

Съпредседателят на историческата комисия от Скопие проф. Драги Георгиев, който си навлече критики заради предложението дейността на комисията да бъде замразена за две години, заяви, че България не е била фашистка държава през Втората световна война. Тогава България е администрирала земите на Вардарска Македония.

"България има авторитарна монархическа власт. Да речем, царят е пръв между равни, но в България има опозиция. Фашистки организации има, то къде ли няма в Европа - и във Франция има, и в Англия има, и в Америка има, и къде ли няма. Фашистки организации има, но както правилно казахте, те не се допущат до властта, следователно фашистки режим в истинския смисъл на думата няма", коментира проф. Христо Матанов, историк.

Опозицията в Скопие, която е против общо честване на Гоце Делчев, призова управляващите СДСМ да подкрепят проектодекларация в Парламента за делото на революционера.

Бившият посланик на Скопие в София Мариян Гьорчев коментира, че най-голямата пречка в добросъседските отношения с България е самият Договор за приятелство от 2017 г., който той смята за асиметричен. Както и общата история с България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РИОСВ-Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица
РИОСВ-Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица
Десислава Атанасова: Не са отклонявани средства към ГЕРБ от никакви обществени поръчки
Десислава Атанасова: Не са отклонявани средства към ГЕРБ от никакви обществени поръчки