НОВИНИ

Слънчев и по-топъл ден, очаква ни опасен вятър

bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 07.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

И днес денят ще е слънчев и още по-топъл от вчера, с максимални температури между 26 и 31 градуса, в отделни райони и до 32 градуса. Захлаждане се очаква само по Черноморието, където ще бъде с температури между 20 и 24 градуса. В близките часове облачността временно ще се увеличи, но ще остане без валежи. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад.

През следващото денонощие вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България по-късно през деня от североизток и ще се усили. Предупреждение от първа степен за опасно силни пориви е обявено в 18 области в страната, а в област Сливен, предупреждението е от втора степен, за вятър със скорост до около 100 км/ч.

С вятъра ще нахлува и по-хладен въздух. Сутрешните температури ще бъдат между 11 и 14 градуса, в София около 9 градуса, а максималните ще се понижат, в сравнение с днес, и ще бъдат от 18 до 23 градуса.

На морския бряг температурите ще бъдат между 19° и 22°, а тези на морската вода ще са от 10 - 11° по северното крайбрежие, до 16° по южното.

Ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на отделни места в източните райони, включително и по Черноморието, както и в Рило-Родопската област, ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици.

В планините облачността ще е значителна. Вятърът ще е умерен до силен от запад-северозапад. Максималните температури в курортите ще се понижат и ще бъдат между 10° и 12°, на Алеко около 6°.

В повечето райони от Балканския полуостров облачността временно ще се увеличи и в източните райони ще превали. Очакват се и гръмотевици.

Ще бъде и ветровито - ще духа умерен и силен северозападен вятър. Предимно слънчево ще остане само в Гърция. Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка е от 18 до 20 градуса.

Слънчево ще е времето и на Пиринейския полуостров и в Южна Франция. Ветровито, с валежи от дъжд, на места значителни, ще е в много райони от Западна Европа. И в Източна Европа ще вали, по-интензивно в Беларус и Западна Украйна.

У нас в неделя и в началото на новата седмица ще е предимно слънчево. Сутрин ще е хладно, с минимални температури в повечето места между 4° и 9°. В отделни райони са възможни и слани.

В понеделник и във вторник максималните температури отново ще тръгнат нагоре.

В сряда ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над Западна България, където се очакват валежи и гръмотевици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унаи Емери - Кралят на Лига Европа!
Унаи Емери - Кралят на Лига Европа!
Фреди Люнберг иска Артета да остане
Фреди Люнберг иска Артета да остане