НОВИНИ

Слави Ангелов за опита за атентат срещу Гешев: Има повече неясноти, отколкото отговори

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 03.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Има повече неясноти, отколкото отговори. Не мога по никакъв начин да си обясня, че този взрив е насочен. Взривът обикновено се насочва чрез естествени прегради, които стоят зад него, за да може детонацията, ударната вълна, да се насочи в съответната посока. Осколките при взрив летят със скорост 1000 метра в секунда. На това място няма естествена преграда отзад, а има наклон в обратната посока. Обикновено тези бандити използват тротилови пресовки, които са най-разпространени по 200 или 400 грама. Не съм оптимист, че ще се разкрие извършителят", коментира в "Денят започва" разследващият журналист Слави Ангелов.

Според него е проблем, че опитът за покушение над главния прокурор се е случил в гориста местност, защото в градска среда има много камери и повече свидетели.

Слави Ангелов допълни, че не може да каже защо не се показва колата и коментира, че колкото повече се мълчи по тези въпроси, толкова ще се засилят съмненията.

По думите му обществото е разделено по тази тема и причината за това е недоверието към правосъдната система, част от която е и прокуратурата.

"Рядко се случва службите да засекат такъв сигнал. Това е всекидневен маршрут и организацията е логично построена по този начин", каза още Слави Ангелов.

Множество експертизи трябва да установят къде и с какви материали е произведено взривното устройство, което беше използвано при опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Разследването тепърва ще установява дали материалите са българско производство. Вчера стана ясно, че според вътрешното министерство има заподозрян - нещо, което от следствието отрекоха.

Инцидентът стана в понеделник на пътя между София и Самоков.

Европейските институции, включително и европейският прокурор Лаура Кьовеши, обявиха посегателството като недопустимо. Магистрати излязоха на протест в подкрепа на главния прокурор.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на Нефтохимик посветиха шампионската титла на Бургас
Волейболистите на Нефтохимик посветиха шампионската титла на Бургас
Кирил Петков: Ако ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета "Денков", ще им преотстъпим председателски места на комисии в НС
Кирил Петков: Ако ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета "Денков", ще им преотстъпим председателски места на комисии в НС